La Fundació Hortensia Herrero portarà l’obra de Julian Opie (Londres, 1958) a València el pròxim 27 de maig. Ho farà a través d’una exposició temporal d’escultures monumentals que se situaran en ple centre de la ciutat. Concretament, a la plaça del Patriarca i al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
Després d’un parèntesi de dos anys des de l’exposició de Jaume Plensa a la Ciutat de les Arts i les Ciències, la Fundació Hortensia Herrero portarà a la plaça del Patriarca una presentació d’obres noves i anteriors de Julian Opie, que s’exposaran a La Nau, tant al claustre com a la sala Acadèmia. Aquests espais es transformaran mitjançant una animació en pantalles LED, quadres fets amb caixes de llum i escultures monumentals. Aquestes obres, algunes de les quals veuran la llum per primera vegada a València, se centren en la figura humana en moviment caminant per la ciutat, sola o enmig d’una multitud, passejant, corrent per a agafar un tren o esperant a la plaça amb els braços encreuats.
Segons Opie, «Les primeres estàtues gregues i egípcies es tallaven sovint com a figures en moviment. El moviment implícit dona dinàmica i elegància a la figura, una percepció d’intenció, independència i poder. Una figura, dempeus, sembla estar reaccionant davant el qui l’observa. No obstant això, una figura caminant està distreta, per la qual cosa es pot mirar sense confrontació. El concepte d’escala és una cosa estranya, llegim l’escala en relació amb nosaltres mateixos —els elefants són grans, i les formigues, petites—, però es pot invertir fàcilment; els sistemes solars poden semblar pilotes de ping-pong, i els interiors dels ordinadors, ciutats asiàtiques. Tenim la capacitat de projectar i veure des de fora de la nostra perspectiva».
L’exposició, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Esport, s’inaugurarà a la fi del mes de maig de 21 i podrà contemplar-se fins al 15 de setembre.
«Portar l’obra de Julian Opie a la ciutat de València és un motiu d’orgull perquè es tracta, sens dubte, d’un dels artistes amb major projecció internacional. És un projecte molt il·lusionant en el qual hem estat treballant des de fa temps i que ajudarà a augmentar encara més l’atractiu cultural de la ciutat. A més, dins del context que estem vivint, volem posar el nostre granet d’arena perquè l’activitat cultural continue funcionant i es reactive», va explicar Hortensia Herrero, impulsora d’aquesta exposició a través de la fundació que porta el seu nom.
Julian Opie
Julian Opie va nàixer en 1958 a Londres i es va graduar en 1983 a l’Escola d’Art de Goldsmiths. Viu i treballa a Londres.
Gràcies a encàrrecs d’ens públics a ciutats com Seül, Nova York, Luxemburg o Zuric i un flux constant de grans exposicions en museus a escala internacional, l’obra de Julian Opie és coneguda a tot el món. El llenguatge formal característic d’Opie és fàcilment recognoscible i reflecteix la seua preocupació artística per la idea de la representació i els mitjans pels quals es perceben i comprenen les imatges.
Les seues principals exposicions en museus han sigut al Kunstverein (Colònia), a la Hayward Gallery i a l’ICA (Londres), al K21(Düsseldorf), al MAK (Viena), a la Torre Mito (Japó), al CAC (Màlaga), a l’IVAM (València), al MoCAK (Cracòvia), al Tidehalle (Hèlsinki), al Fosun Foundation (Shanghai), al Suwon IPark Museum of Art (Corea del Sud), a la National Gallery of Victoria (Melbourne) i al Museu Berardo (Lisboa).
Opie compta amb obres en col·leccions públiques d’art com la Tate, el British Museum, Victoria & Albert Museum, Arts Council, British Council i National Portrait Gallery, a Londres; el MoMA, a Nova York; l’ICA, a Boston; Essl Collection, a Viena; el Museu d’Israel, a Jerusalem i el Museu d’Art de la Ciutat de Takamatsu, al Japó.