UVCulturaUV Logo del portal

TOT COMENÇA AMB UNA FOTO

 

S'obri al públic l'exposició fotogràfica Tot comença amb una foto, obra col·lectiva de vuit joves tutelats que presenten les seues mirades i punts de vista a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau, Universitat de València.

 

La cultura és que el teu món albergue el món de l'altre, que no siga un estrany.

Luis Pescetti

 

A partir del dimarts 5 de novembre la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau alberga els projectes fotogràfics del col·lectiu Valientes PhotOn, a través dels quals comparteixen amb l'espectador allò que els interessa, els ocupa i els preocupa. Valientes PhotOn és un projecte d'intervenció social que utilitza la fotografia com a mitjà d'expressió per a contar relats i documentar realitats. Aquest projecte va ser seleccionat per la convocatòria Art for Change de La Caixa, la qual finança activitats i tallers. També ha tingut el suport de Pentax, que ha facilitat les càmeres de les quals s’ha servit el projecte per a desenvolupar-se. Arribar a aquest moment ha sigut possible gràcies a la col·laboració de les entitats socials que acompanyen els Valientes en el seu pas cap a la majoria d'edat i les entitats culturals de la ciutat de València que han acollit les activitats del projecte. El col·lectiu Valientes PhotOn ha construït un pont que serveix com a punt de trobada entre el sector social i el cultural de la ciutat, i l'exposició n’és una mostra.

 

Els autors d'aquesta exposició han format part d'un procés participatiu en què decideixen la temàtica dels seus projectes individuals, resolen la forma en què volen mostrar-lo i debaten sobre el títol que té la obra col·lectiva. Fins i tot la manera en què el seu treball es comunica en premsa passa per una consulta. La seua veu és important en la presa de decisions i trobar la seua veu creativa i el seu relat de camí cap a de l'edat adulta és un dels objectius del projecte. S'han vist immersos en un procés en què ells mateixos i els seus tallers formen part del quefer cultural de la ciutat.

 

Són les propostes fotogràfiques de vuit adolescents que parlen del que els interessa, els preocupa, els fa reflexionar i els sorprèn. És la seua mirada compartida allò que "comença amb una foto", però aquesta mirada naix de diversos punts de vista: el d'un xiquet immigrant que a la recerca d'una millor vida es convertirà prompte en un adult emancipat i que, documentant el dia a dia d'un company, documenta la seua pròpia història; el punt de vista de qui té l'encàrrec de fer un exercici de retrat documentat se sorprèn reflexionant sobre la connexió/desconnexió de les persones i els seus telèfons mòbils; qui intueix la importància d'una mirada, dels ulls que ens miren sense veure-hi o dels ulls que veiem sense mirar-nos; el punt de vista davant la sorpresa del circ i les seues entranyes, del circ com a forma de vida, del circ com a eina d'integració; la mirada crítica a les fotos boniques de les xarxes socials que ofereix la bellesa en imatges tallades o desenfocades: és la bellesa d’allò que no és estàndard / cànon de bonic; revisar l'art urbà, la seua valentia i l'atreviment dels grafiters; cercar i mostrar les possibilitats de qui se sap espectador d'un esport/espectacle al qual només pot accedir en comunitat virtual des d'una pantalla; il·luminar imatges de qui busca i troba bellesa en els mínims gestos i detalls que l’envolten. Tots aquests punts de vista es tradueixen en propostes de mirades. Els Valientes proposen compartir la seua mirada amb l'espectador, al qual s'acosten per documentar i explicar, des de nous angles i enfocaments, parlant en termes fotogràfics, qui són i així desmuntar els estereotips socials sobre el col·lectiu de joves tutelats.


Valientes PhotOn s’ha dissenyat des de la perspectiva de l'impacte social. Una de les seues intencions és fer reflexionar la societat pensant en un col·lectiu que a la Comunitat Valenciana arriba a la xifra de 1.100 joves, els quals saben que la celebració de la seua majoria d'edat comporta canvis molt importants més enllà dels de qualsevol jove: es veuen obligats a entrar a l'edat adulta per mandat legal. A més, els ofereix un referent de quefer creatiu i de reflexió per a coadjuvar en la preparació d'aquest moment i compartir experiències dels qui han entrat ja a la nova etapa i els qui s'hi acosten.


El projecte Valientes PhotOn és el resultat de la suma de diversos factors i participants: Documenta Photo és qui acosta tot el contingut fotogràfic, Adonar aporta el rigor tècnic de la intervenció social i la feina braç a braç amb les entitats socials d’on vénen els joves vénen. Les activitats de Valientes PhotOn es van iniciar al febrer de 2019, aproximadament 25 sessions que s'han desenvolupat al Centre Octubre, Centre d'Art Bombas Gens, EASD de València, La Nau de la Universitat, Col·legi Major Rector Peset, Las Naves, Centre Cultural La Beneficència, PhotOn Festival, Centre Municipal de Joventut Russafa, Centre Cultural del Carme, Cul de Sac i Benimaclet conFusión Festival Urbano. Les entitats socials que han col·laborat amb aquest projecte són CAM Torrent Diagrama, Casa Don Bosco, CAM La Salle Amigó, Hogar Francisco de Asís Fundación Amigó, CAM Andorines del Puig, Piso de Emancipación Magone. Els professionals que han oferit aquestes activitats són Las Fotolateras, Eva Máñez, Hanna Jarzavek, Olmo Calvo, Jorge Alamar, Fernanda Gallardo i Roberto Villalón, atenent la convocatòria de Tania Castro, la qual, amb el PhotOn Festival i Documenta Photo, dóna forma i dissenya l'itinerari d'activitats i tallers acompanyada de l'equip d'ADONAR Tamara Montaña, Cristina López i Xochitl de Lleó des de la intervenció social i el marc dissenyat i proposat en aquest projecte per Patricia Blanco.


Tot comença amb una foto és una exposició i és un mapa: inclou una perspectiva més gran que la sala en què es trobaran les seues fotos amb el públic. Aquest discurs gràfic col·lectiu porta en si mateix una guia de la situació: nosaltres ens trobem ací i us presentem aquesta obra col·lectiva, vosaltres entreu i observeu allò que us mostrem. Aquest és el nostre diàleg. Els Valientes ens conviden amb la seua obra a fer que vegem que, a més del fotògraf que presenta el seu projecte, hi ha un jove que es veu obligat a emancipar-se quan celebra els divuit anys, un adolescent que t'observa o una xica que es pregunta si la mires i com. El mapa del món fora d'aquestes fotos dels qui prompte seran ciutadans i on les regles del joc canvien d'un dia per l’altre.