UVCulturaUV Logo del portal

VIOLÈNCIES

Portada del catàleg editat amb motiu de la 7a Biennal Martínez Guerricabeitia

7a Biennal Martínez Guerricabeitia

 

 

 

 

 

El Patronat Martínez Guerricabeitia i la Fundació General de la Universitat de València, en col·laboració amb l'Ajuntament de València i el Banco Santander Central Hispano, celebrarà al Museu de la Ciutat de València la 7ª edició de la Biennal Martínez Guerricabeitia sota el lema Violències.

 

La Biennal reunirà al voltant d'aquest tema unificador una vintena d'artistes que seguint la trajectòria del certamen es faran ressò a les seues obres dels problemes i les crisis socials del nostre temps des d'una perspectiva crítica i sense defugir expressar-se ideològicament. Amb el tema triat enguany, Violències, es vol plasmar a través de l'art la brutalitat i l'extorsió que ens envolta i convidar l'espectador a que jutge per ell mateix.

 

Pensada per incentivar la creativitat de jóvens artistes espanyols, com a les anteriors edicions, la VII Biennal Martínez Guerricabeitia segueix un sistema organitzatiu molt original que la distingeix de la resta de convocatòries d'aquest tipus que existeixen a l'Estat espanyol. Un comité de selecció, format per cinc crítics i cinc galeristes de gran prestigi han elegit cadascun d'ells dos obres de dos artistes.

 

Les vint obres seleccionades s'exposaran al Museu de la ciutat i finalment el Patronat n'escollirà algunes d'elles per incorporar-les als fons artístics de la Universitat de València.

 

Entre les obres presentades figuren olis, instal·lacions i fotografies tractades amb diverses tècniques amb les quals els autors ofereixen la seua particular visió de la violència. La violència domèstica, les violacions, les guerres, el terrorisme, els accidents de trànsit, l'abús de poder i les extorsions encobertes són alguns dels temes que han inspirat les 20 obres seleccionades.

 

Els artistes, procedents de Castelló, Palma de Mallorca, Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla, Vitòria, València i Múrcia són Isidre Manils, Pilar Beltrán, Òscar Seco, Amparo Sard, David Díaz, María Zárraga, Francesc Ruiz, Joan Rom, José Zugasti, Txuspo Poyo, Pedro Mora, Fernando Sánchez Castillo, Txaro Arrázola-Oñate, Charo Garaigorta, Xisco Mensua, Chema López, Ricardo Cotanda, María Bleda/José Mª Rosa i Ana Carceller/Helena Cabello.

 

Tots ells han estat proposats per algunes de les galeries més destacades del moment dins del panorama espanyol, que són: Cánem (Castelló); Ferran Cano (Palma de Mallorca); Salvador Díaz (Madrid); Estrany de la Mota (Barcelona) i Vanguardia (Bilbao). Els reconeguts crítics que han participat en la selecció d'enguany són: Juan Bosco Díaz de Urmeneta (Sevilla); Javier González de Durana (Vitòria); Vicente jarque Soriano (València); Gloria Picazo (Barcelona) i Isabel Tejeda (Múrcia-València).

 

Com a resultat de les sis anteriors edicions de la Biennal el Patronat Martínez Guerricabeitia ha incorporat a la col·lecció d'art contemporani que l'empresari valencià Jesús Martínez Guerricabeitia va donar a la Universitat un total de 14 obres d'artistes que en l'actualitat ocupen un lloc rellevant en el panorama artístic. Ells són Carme Calvo, Curro González, Javier Baldeón, Rogelio López Cuenca, José María Báez, José Gallego, El Hortelano, Abraham Lacalle, Antoni Murado, Simeón Sáiz Ruiz, Darío Urzay, Juan Ugalde i José Ramón S.Morquillas.