Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Astronomia i Astrofísica Logo del portal

El naixement de l'Einstein Telescope Collaboration

  • 10 de juny de 2022
Image de la noticia

El dotzé simposi de l'Einstein Telescope ET ha tingut lloc recentment (7-8 Juny) en l'Acadèmia Hongaresa de Ciències a Budapest. L'Einstein Telescope és una proposta d'infraestructura subterrània per a allotjar la tercera generació d'observatoris d'ones gravitacionals. L'objectiu és millorar la sensibilitat dels detectors actuals (aVirgo, aLIGO, KAGRA) en un ordre de magnitud, augmentant la longitud dels braços dels interferòmetres dels 3 km de aVirgo a 10 km, i implementant una sèrie de noves tecnologies per a la mitigació de sorolls com un sistema criogènic que refredarà els principals components òptics a 10-20K.

La comunitat de ET es va reunir a Budapest per a fer un pas crucial en el llarg camí que queda per a la construcció de l'Einstein Telescope: la constitució formal de la ET Collaboration.

Més de 400 científics, dels més de 1200 membres de la Col·laboració, van participar en la reunió en persona o remotament. Els membres de ET van discutir l'estat de l'experiment, els desafiaments tecnològics, el cas científic, i els progressos científics i tecnològics de les diferents comissions de ET. La direcció del Projecte ET va presentar les perspectives de finançament. Finalment es van presentar a la Col·laboració el projecte aprovat INFRA-DEV Horizon EU, dedicat a donar suport a la fase de preparació de l'experiment, i la proposta INFRA-TECH Horizon EU, recentment enviada a Brussel·les per a donar suport a activitats tecnològiques d'I+D.

Durant la reunió a Budapest es va constituir la ET Collaboration Board (CB), presidida pel Dr. Harald Lück, i composta per representants de cadascuna de les 79 unitats d'investigació de 13 països. Durant la primera reunió del CB, la Col·laboració ET va discutir els recentment creats reglaments que governaran el futur de l'experiment i van iniciar els procediments per a formar els diferents comissions. Addicionalment, es van identificar les figures del portaveu i del portaveu adjunt.

La Universitat de València participa en la Col·laboració ET amb una unitat d'investigació, liderada pel Prof. Pablo Cerdá Durán, i composta per membres del Departament d'Astronomia i Astrofísica, el Departament de Física Teòrica i el Departament de Matemàtiques.

Amb el naixement de la Col·laboració ET, aquest simposi marca una fita en el llarg camí de la iniciativa de l'Einstein Telescope.

Enllaços:

Einstein Telescope: http://www.et-gw.eu

XII Eistein Telescope Symposium: https://indico.ego-gw.it/event/411