Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Astronomia i Astrofísica Logo del portal

Premi Early Career Alejandro Mus Mejías

  • 25 de gener de 2024
Image de la noticia

Alejandro Mus, Doctor en Física per la Universitat de València, rep el Premi Early Career de la Col·laboraciódel Telescopi d'Horitzó de Successos (EHT).

Alejandro Mus, Doctor en Física per la Universitat de València, especialitat en Radioastronomia, ha sigut guardonat amb el Premi "Early Career" a la millor tesi doctoral de 2023, atorgat per la col·laboració internacional del Event Horizon Telescope (EHT).

El reconeixement s'atorga a Mus pels seus avanços excel·lents en el domini de la reconstrucció d'imatges en interferometría (la tècnica d'observació usada pel EHT per a obtindre imatges de forats negres), emprant enfocaments objectius i multidisciplinaris. La seua investigació representa un avanç significatiu en les tècniques d'obtenció d'imatges i pel·lícules d'objectes astronòmics que permetran la millor comprensió d'estos enigmàtics fenòmens còsmics. En la seua tesi, Alejandro desenvolupa tres nous algorismes matemàtics que permeten la reconstrucció fidedigna d'imatges de forats negres i la seua ràpida evolució en el temps.

La tècnica de Interferometría de Molt Llarga Base (VLBI, per les seues sigles en anglés), usada pel EHT, consistix a combinar els senyals rebuts per radiotelescopis situats en diferents parts del món per a simular un telescopi de grandària planetària. Gràcies a VLBI, la col·laboració EHT ha pogut mostrar al món l'invisible: dos forats negres situats en els centres de les galàxies M87 i de la Via Làctia, Sagitari A*. No obstant això, està tècnica té associats complexos problemes matemàtics i físics. El principal d'ells és que la reconstrucció d'imatges és un problema "mal condicionat", que no té solució única. No obstant això, els nous algorismes proposats en la tesi d'Alejandro Mus, titulada "Deconvolution techniques for dynamical interferometric observations" o "Tècniques de deconvolución dynamica per a observacions interferomètriques", representen un important pas per a la recuperació d'informació robusta i fidedigna a partir de les observacions de VLBI.

A més d'això, hi ha objectes astronòmics, en particular Sagitari A* (el forat negre súper massiu que habita en el cor de la nostra Galàxia), que canvien molt ràpid. Tan ràpid, que observar-los durant hores i pretendre fer una imatge és semblant a fer una foto a un cotxe de carreres en marxa. Per a poder tractar bé eixes dades, s'han de desenvolupar tècniques de calibratge (d'ajust dels telescopis) i d'anàlisis d'última generació i de màxima qualitat. Mus, en la seua tesi, presenta nous algorismes que permeten esprémer les dades al màxim, incorporant el problema del ràpid canvi de les fonts com a part de la solució.

Alejandro Mus es va sentir molt agraït per este premi. "Per a mi ha sigut un honor ser guardonat pel meu treball durant quatre anys per la prestigiosa col·laboració EHT. Alguns dels millors radioastrónomos del món es troben en ella, i veure que els meus algorismes s'estan usant per a expandir la frontera del coneixement humà és increïble. L'esforç, la dedicació i la passió tenen la seua recompensa. Per descomptat, este premi ha sigut possible gràcies al constant suport, ajuda i mentoria del meu director, Ivan Martí Vidal. La seua paciència i dedicació durant estos quatre anys ha fet del meu l'astrònom que soc. També vull agrair a tot el departament d'Astronomia i Astrofísica de la UV, que durant estos quatre anys m'han acollit i facilitat tot el meu recorregut doctoral".


El Dr. Martí-Vidal, líder reconegut en el camp de la Radioastronomia i director d'esta tesi doctoral, va elogiar la dedicació i l'esforç de Mus. "El grup del EHT a la Universitat de València és molt reduït; tan sols som tres persones: el mateix Alejandro, Ezequiel Albentosa (investigador predoctoral) i jo mateix. Encara així, la contribució valenciana a la Col·laboració del EHT ha sigut, i està sent, extraordinària, com bé mostra este merecidísimo reconeixement a Alejandro", va destacar el Dr. Martí-Vidal. "Hem de destacar també la important ajuda per part de la Generalitat Valenciana, a través del seu projecte GenT, que ha permés a Alejandro poder dedicar-se a temps complet a la seua impecable tesi doctoral", afig.

Este guardó no sols celebra el talent excepcional d'Alejandro Mus, sinó que també subratlla el compromís continu de la Universitat de València en la promoció de l'excel·lència acadèmica i l'avanç del coneixement científic.

Alejandro Mus s'unix així a la distingida llista d'investigadors guardonats per les seues contribucions significatives en el EHT, reforçant el prestigi i lideratge de la Universitat de València en l'àmbit de la Radioastronomia.

Enllaç EHT