Pilar Alguacil participa en la Jornada “New Cooperativism in agriculture in Valencia”

  • 25 de juliol de 2018
Jornada “New Cooperativism in agriculture in Valencia”

La Càtedra Cooperatives Agroalimentàries va estar present en la Jornada “New Cooperativismin agriculture in Valencia”, dins del programa pilot de la Comissió Europea “European Social. Economy Regions 2018” (ESER).

La trobada, celebrada el dia 17 de juliol en la Ciutat Administrativa 9 d'octubre del barri de Nou Moles, va ser afavorida per la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana. Dins del panell “Protagonistes i associacions del mitjà rural”, la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries CAU-UV va tenir un protagonisme especial.

La Directora de la Càtedra, Pilar Alguacil, va parlar dels reptes de futur del cooperativisme agrari i sobre les mesures que caldria prendre per a afrontar aquests reptes, des de la perspectiva del seu règim jurídic, fiscal i econòmic-comptable. Així, va assenyalar els dos grans reptes del cooperativisme agroalimentari, consistents, d'una banda, en la grandària reduïda de les seues cooperatives, que genera dèficits econòmics, però sobretot dificulta la seua posició negociadora en relació amb les grans distribuïdores; i per un altre, l'abandó de les explotacions.

Tot seguit, les accions que es podrien emprendre, des de l'àmbit d'estudi i anàlisi de la Càtedra, per a millorar la posició de les cooperatives davant aquests reptes: des del seu punt de vista, hauria de millorar-se el règim jurídic i fiscal per a facilitar els processos de concentració i agrupació de cooperatives, permetent-los un dimensionament més adequat. Així mateix, l'actualització en matèria digital, la millora dels seus canals de finançament, i dels seus sistemes de governança ajudarien a pal·liar els inconvenients derivats de la grandària.

Quant a la despoblació rural i l'abandó d'explotacions, diverses accions podrien ser empreses: en primer lloc, caldria aprofitar el potencial de les dones en l'agricultura, i fomentar la seua presència en el món rural, fent aquest atractiu per a aquest sector de la població, que posseeix un pes específic molt rellevant en la localització geogràfica de la família. Hauria de potenciar-se el paper de les dones en la governança de les cooperatives agroalimentàries, i en aquest terreny, va destacar el programa específic que a tal fi està desenvolupant Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya.

També seria convenient ajudar al fet que els joves visualitzaren el cooperativisme agroalimentari com un terreny idoni d'eixida professional, especialment atès que s'ha detectat una manca d'experts en la gestió de cooperatives. En aquest punt, la Càtedra desenvoluparà activitats destinades a la difusió del model i a la formació de joves universitaris en la gestió de cooperatives agroalimentàries, tals com la convocatòria d'un premi a treballs acadèmics, la realització de tallers, i el desenvolupament d'un programa formatiu.

Imatges:
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies