Logo de la Universitat de València Logo Departament de Psicologia Social Logo del portal

En el grup Lisi treballem en l'àmbit de la convivència escolar. Som un equip de psicòlegs, docents i investigadors socials, que desenvolupem la nostra activitat professional des de la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, la Universitat de Saragossa, la Universitat Autònoma de l'Estat de Morelos en Mèxic i la Universitat Autònoma de Nou Lleó. Venim treballant des dels anys noranta amb nens, adolescents, famílies i escoles, amb el propòsit de millorar la qualitat de vida en els centres educatius, prevenir els problemes de victimització i rebuig escolar i fomentar la convivència saludable i la integració social dels alumnes.

Tal com es pot comprovar en els apartats d'aquesta pàgina web, el nostre quefer es fonamenta en la idea que els problemes en l'adolescència no tenen un origen exclusiu en l'ésser adolescent i que, per tant, el seu benestar depèn dels diferents escenaris en què participa. Els seus contextos socials més immediats, com la família i l'escola, tenen una gran influència en la seva vida. Per això, analitzem els problemes de convivència escolar (bullying-victimització, rebuig escolar, problemes d'integració social) no només des de la perspectiva de la persona directament implicada, sinó també prenent en consideració el seu sistema familiar i el seu entorn escolar. Estudiem, per exemple, el grau de satisfacció amb la vida de l'adolescent, l'autoestima, la reputació, estrès percebut i simptomatologia depressiva, el seu sentiment de soledat i la seva actitud cap a l'autoritat formal com el professorat i l'escola, però també: el clima familiar i la qualitat de la comunicació pare / mare-fill, així com el clima escolar i la relació professor-alumne.

Pretenem que les nostres investigacions i els nostres resultats aportin un granet de sorra en la comprensió del món adolescent i la seva qualitat de vida. Esperem que les nostres aportacions juntament amb les d'altres professionals contribueixin a l'elaboració de programes de prevenció eficaços en matèria de convivència escolar. Tots-pares i mares, professors i educadors, i altres professionals-podem i hem de comprometre en la tasca de socialitzar els nostres fills, alumnes, nens i adolescents perquè aconsegueixin el seu benestar.