Logo de la Universdad de Valencia Logo Departamento de Óptica y Optometría y Ciencias de la Visión Logo del portal

XARRADA sobre "L’Optometria s’unix al repte de cuidar la Terra. Materials reciclats a les nostres mans"

  • 6 febrero de 2024
Image de la noticia

El passat dia 1 de febrer de 2024 va tindre lloc a la Biblioteca Eduard Boscà del Campus de Burjassot la xarrada relativa als Objectius de Desenvolupament Sostenible al Grau d’Òptica i Optometria.

Èxit de participació de la Jornada ‘L'optometria s'uneix al repte dels ODS: L'Optometria s'uneix al repte de cuidar la terra. Materials reciclats a les nostres mans

Dijous passat 1 de febrer es va organitzar la Jornada de ‘L'Optometria s'uneix al repte de cuidar la terra. Materials reciclats a les nostres mans’, en el Saló de Graus de la Biblioteca Eduard Boscá. La Jornada va tindre un gran èxit de participació per part de l'alumnat del Grau d'Òptica i Optometria, la qual cosa és un molt bon indicatiu de l'interés del col·lectiu per posar el seu granet d'arena en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des de la professió.

El ponent Ernesto López Baeza, va posar en context el problema del canvi climàtic des dels estudis del calfament de la terra a la Comunitat Valenciana que el grup de Teledetecció Ambiental, del qual és membre, duen a terme. Durant la seua exposició, va quedar clar que des dels anys 60 s'ha patit un augment de la temperatura terrestre que pot afectar cultius i a la desertització del terreny, la qual cosa ens obliga a tots i a totes a prendre mesures des del nostre àmbit.

El catedràtic Rafael Ibáñez Puchades, va introduir tots aquells materials tant per a la fabricació de les lents oftàlmiques (el producte que més es venen en els establiments sanitaris d'òptica) com per a muntures que intenten ser respectuosos amb el medi ambient, bé perquè es poden reciclar quasi per complet, o perquè són biodegradables, i que ja estan disponibles per al seu ús.

Finalment, Marce García Soto, director de Proud Eyewear va mostrar com és possible fabricar muntures totalment reciclables, així com tots els complements que es venen amb les ulleres: camussa, caixa, fonga…, i els problemes associats que comporta el fet de ser respectuós amb el medi ambient.

Les xarrades van suscitar gran interés ja que, a la finalització d'aquestes, un número important dels assistents es van acostar als ponents per a preguntar-los dubtes i curiositats sobre les temàtiques exposades.

Agrair des de l'organització la col·laboració desinteressada dels tres ponents, i esperem poder continuar incidint en la importància d'instaurar els ODS amb noves Jornades que siguen de l'interés del col·lectiu universitari.

Els canvis climàtics que s’associen a una mala gestió dels recursos naturals, i la mancança cada vegada més acusada de matèries primes, fa que el camp de l’Optometria no puga fugir de les reinvencions que tots els sectors industrials estan duent a terme.

Saber en quin punt mediambiental estem, quins són els nous materials que, des del punt de vista optomètric es poden aplicar al camp de l’optometria (tenint en compte la biocompatibilitat) i són respectuosos amb el medi ambient, i vore que açò ja és possible amb una empresa valenciana de muntures és tot el que es podrà  escoltar i vore en la xarrada de ‘L’Optometria s’unix al repte de cuidar la Terra. Materials reciclats a les nostres mans’.

El professor Ernesto López Baeza, Físic del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València, i membre del Grup d’investigació de Teledetecció Ambiental, juntament amb la professora Isabel Signes del Departament d’Òptica, Optometria i Ciències de la Visió, ens explicaran els motius pels quals cal posar-se les piles en esta matèria també al Grau, amb la seua xarrada d’observació de la Terra recolzant els Objectius de Desenvolupament Sostenible en el marc del desenvolupament de nous materials avançats.

Seguidament, el professor Rafael Ibáñez, Químic del Departament de Química Inorgànica i membre del Grup NaNoMat de l’Institut Universitari de Ciència dels Materials, ens explicarà quins són els nous materials menys contaminants i més sostenibles que s’estudien per a aplicar a l’Optometria.

Finalment, vorem una aplicació pràctica de tot açò amb l’empresa valenciana Proud Eyewear, on Marce García Soto, Fundador de Proud Eyewear, ens explicarà com s’aconseguix fer muntures amb materials reciclats.

Esta és una xarrada imprescindible per a tot aquell futur professional de l’Optometria compromés amb el medi ambient, o per aquells que no saben com aportar el seu granet al medi ambient des de la seua tasca professional.

Accés al cartell d'aquesta xarrada.

Accés a algunes fotos d'aquesta xarrada:  Foto 1    Foto 2    Foto 3    Foto 4    Foto 5