Logo de la Universitat de València Logo Escola de Doctorat Logo del portal

La tesi de Rafael Pardo planteja millorar la protecció social dels treballadors autònoms amb 72 mesures

  • 25 de maig de 2018
Image de la noticia

Rafael Pardo Gabaldón, doctor en Dret amb menció internacional per la Universitat de València i president de ATA CV (Associació de Treballadors Autònoms de la Comunitat Valenciana), ha definit 72 mesures per a millorar les condicions dels treballadors per compte propi en assumptes com la jubilació, la prestació per maternitat o paternitat o el finançament de la seguretat social. Aquestes propostes s’inclouen en la seua tesi doctoral 'La protección social de los autónomos: una propuesta de mejora', llegida recentment en la UV.

La tesi, qualificada amb excel·lent cum laude, proposa, entre altres mesures, el finançament mixt de la seguretat social, la possibilitat d’accedir a la jubilació anticipada involuntària (fins a 4 anys abans de l’edat legal) en els mateixos termes que en règim general o l’equiparació de la durada de les prestacions de maternitat i paternitat, a excepció de les 6 setmanes de gaudi obligatori de la mare després del part. “És necessari que els treballadors autònoms puguen augmentar el seu nivell actual de protecció jurídica en qüestions tan importants com l’accés a la formació, la cotització al sistema de seguretat social o les prestacions socials”, ha destacat Rafael Pardo.

L’expert sosté que tradicionalment els treballadors autònoms han sigut “els grans oblidats” pels poders públics, perquè se’ls ha considerat empresaris amb prou recursos econòmics per no haver de necessitar l’empara de l’administració. El jurista especifica que els treballadors per compte propi s’han incrementat a causa de factors com el desenvolupament de les noves tecnologies, la crisi de sectors tradicionals que proporcionaven ocupació a una gran quantitat de treballadors per compte d’altri i la clara tendència a la subcontractació de productes i serveis.

Segons el doctor en Dret, algunes de les premisses ja s’han implementat a altres països, cosa que en justificaria l’aplicació com una realitat possible. A més, les mesures no suposarien una gran despesa per al Govern, i això faria més viable la seua implantació a Espanya. De fet, durant l’elaboració de la tesi –llegida el 26 de març d’enguany– el Govern va aprovar la Llei d’Autònoms, arran de la qual Pardo va haver de modificar alguns punts de la recerca, cosa que considera positiu, “perquè s’estan fent avanços”.

 

Dret comparat

Rafael Pardo centra part de la tesi en el dret comparat i estudia diferències entre el cas espanyol i diferents països de la Unió Europea, així com també en relació amb altres continents com Àsia o Amèrica. Dins d’aquest últim continent, compara amb gran detall la situació que es viu a Equador amb la realitat d’aquest col·lectiu a Espanya.

El país llatinoamericà no distingeix entre el treball desenvolupat per compte d’altri o per compte propi pel que fa a la protecció laboral, cosa que implica que un treballador que cotitze per compte propi a la seguretat social tinga els mateixos drets que un que ho faça per compte d’altri. Tanmateix, a Equador l’estat no obliga als treballadors autònoms a cotitzar, i això provoca que una gran quantitat trien no fer-ho i que quan arriben a l’edat de jubilació, no reben cap tipus de prestació, cosa que els obliga a continuar treballant.

La tesi doctoral La protección social de los autónomos: una propuesta de mejora, de Rafael Pardo, del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social, l’han dirigida Carlos Alfonso i Gemma Fabregat. Van formar el tribunal María Belén Cardona Rubert, Guillermo García González i Elisa Llanes Medina.