Logo de la Universitat de València Logo Escola de Doctorat Logo del portal

Programa de Doctorat en Sostenibilitat i Pau en l'Era Posglobal

Programa de Doctorat en Sostenibilitat i Pau en l'Era Posglobal

 

Línias d'investigació, àrees temàtiques i equips d'investigació

 

De conformitat amb la Memòria de Verificació les línies d'investigació del Programa de Doctorat Sostenibilitat i Pau en l'Era postglobal són dues:

I. Els desafiaments de la globalització

II. Cap a un nou paradigma: seguretat humana, sostenibilitat i pau

Cadascuna d'elles inclou diverses àrees temàtiques que consten també en la Memòria de Verificació.

En l'actualitat eixes línies d'investigació i les corresponents àrees temàtiques estan sent desenvolupades en el marc del Grup d'Investigació de la UV Drets humans i globalització (DERGLO) que integra a gran part dels professors del PD.

I. La primera línia d'investigació del PD (Els desafiaments de la globalització) inclou dues àrees temàtiques:

I. 1. Anàlisi de les denominades hard threats

Abarca els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: La violència en l'era global (hard threats). Les noves guerres i la maledicció dels recursos. Els global‐local conflicts. Crisis humanitàries i responsabilitat de protegir. Missions d'organitzacions internacionals en situacions de conflicte o postconflicte.

Aquesta àrea temàtica del PD s'està desenvolupant en el marc de la línia del Grup d'Investigació DERGLO: FILOSOFIA DE LA PAZ I DE LES RELACIONS INTERNACIONALS (primera part). Descripció: Anàlisi dels grans reptes de les RR.II.: Estats fallits, noves guerres, guerres asimètriques, violacions greus i sistemàtiques dels drets humans, crisis de refugiats, etc. Equip d'investigació: Lucía Aparicio, Emilia Bea, Jorge Cardona, Encarnación Fernández, Ana-Paz Garibo.

I. 2. Desafiaments econòmics, ecològics i socials (soft threats).

Abasta els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: L'especulació financera (fins i tot amb aliments). La crisi del deute. L'absència de sobirania monetària dels Estats. El frau fiscal, l'evasió de capitals i els búnquers fiscals. Les crisis alimentàries, la pobresa i la desocupació. La (in)sostenibilitat de les pensions. La crisi ecològica: canvi climàtic, contaminació i pèrdua de diversitat biològica. La crisi institucional interna i internacional: corrupció, crisi dels partits polítics tradicionals, poder de la banca.

Aquestes qüestions es desenvolupen en la línia del Grup d'Investigació DERGLO: DRETS HUMANS I TECNOPODER. Descripció: El repte principal del dret és la defensa de l'ésser humà enfront del poder incontrolat de la tecnologia en diversos camps: ecologia vs antropoceno; finances vs especulació i frau fiscal; biodret vs transhumanisme; el dret a la intimitat i no manipulació vs GAF (Google, Amazon i Facebook). Equip d'investigació: Jesús Ballesteros, Vicente Bellver, Ana-Paz Garibo, Pedro Talavera, Miguel Puchades.

 

II. La segona línia d'investigació del PD (Cap a un nou paradigma: seguretat humana, sostenibilitat i pau) inclou cinc àrees temàtiques que es corresponen amb altres tantes línies d'investigació del Grup d'Investigació DERGLO:

II. 1. PERSONALISME I COSMOPOLITISMO

Abarca els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Persona i comunitat. Responsabilitat i deures humans. Multiculturalitat, universalitat i diàleg intercultural. Les identitats en l'era global. Raó anamnética i justícia restaurativa. Estat social vs Societat del malestar. Societat civil, voluntariat i cooperació. Principi de subsidiarietat: entre justícia local i justícia global.

II. 2. IGUALTAT, GÈNERE I NO DISCRIMINACIÓ

Abasta els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Perspectiva de gènere en els processos de pau. Feminismes i drets de les dones.

Descripció: Estudi de la situació actual dels drets de les dones tenint en compte la perspectiva de gènere: igualtat formal i material en l'exercici dels drets; integració de la igualtat amb la diferència; anàlisi del model de la corresponsabilitat; debats entorn de la identitat de gènere. Equip d'investigació: Jesús Ballesteros, Emilia Bea, Encarnación Fernández, Ana-Paz Garibo.

Projecte I+D: “Vulnerabilitat en el pensament filosòfic femení. Contribucions al debat sobre emergències presents”. Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat. Referència: PGC2018-094463-B-100 (MCIU/*AEI/FEDER,UE). 2018-2021. Investigador principal: Josefina Goberna. Personal investigador del programa de doctorat que forma part de l'equip del projecte d'investigació: Emilia Bea.

 

II. 3. FILOSOFIA POLÍTICA: JUSTÍCIA, DEMOCRÀCIA I PARTICIPACIÓ

Abasta els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Dret i política. Teoria i praxi de la Justícia, de l'Estat i de la Democràcia. Concepcions contemporànies de la Justícia. (Neo) constitucionalisme(s), drets i deures positius. Minories, lliberteu religiosa i objecció de consciència. Laïcisme i laïcisme. Educació religiosa i escola pública. Drets humans i grups vulnerables. Drets dels xiquets. Drets de les persones amb capacitats diferents.

Descripció: Aquesta línia d'investigació se centrarà primordialment, en els desafiaments contemporanis al model democràtic liberal, analitzant valors essencials com a justícia, llibertat, drets humans i abordant temes com el de la participació política, les teories contemporànies de la justícia. Equip d'investigació: Vicente Bellver, Jorge Cardona, Encarnación Fernández, Ana-Paz Garibo, Aniceto Masferrer, Mª Elena Olmos, Ernesto Vidal.

Projecte I+D: “Els nous drets: teoria jurídica i praxi política”. Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. 2020-2022. Investigador principal: Pedro Serna Bermúdez. Personal investigador del programa de doctorat que forma part de l'equip del projecte d'investigació: Vicente Bellver, Encarnación Fernández.

II. 4. FILOSOFIA DE LA PAZ I DE LES RELACIONS INTERNACIONALS (segona part).

Abasta els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Filosofia de la pau i de la no violència. Factor religiós i pau. Sistemes internacionals de protecció dels drets humans. La reforma del sistema d'òrgans de tractats de drets humans de les Nacions Unides. Sistemes regionals

Descripció: Anàlisi del concepte positiu de pau que no és mera absència de guerra, sinó que inclou la justícia i el respecte dels drets humans. Equip d'investigació: Jesús Ballesteros, Emilia Bea, Jorge Cardona, Encarnación Fernández, Mª Elena Olmos.

Projecte I+D:

“Seguretat internacional i europea: de la prevenció de conflictes armats a les estratègies per a la construcció d'una ciutadania inclusiva i plural”. Generalitat Valenciana. Referència: PROMETEU/2018/156. 2018-2022. Investigador principal: Consuelo Ramón Chornet. Personal investigador del programa de doctorat que forma part de l'equip del projecte d'investigació: Emilia Bea.

II. 5. SEGURETAT HUMANA I SOSTENIBILITAT PLANETÀRIA EN L'ERA POSTGLOBAL

Abarca els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Seguretat humana: alliberament del temor i de la misèria. Drets humans i sostenibilitat política, econòmica, social i mediambiental. El debat entorn de la justícia distributiva global. Ecologia i medi ambient. Economia social i desenvolupament sostenible. Comerç just i comerç amb justícia. Cooperació al desenvolupament i economia sostenible. Globalització, cooperació financera i cooperació comercial. Protecció del patrimoni cultural.

Descripció: Concepte d'UN per a desplaçar al concepte de seguretat nacional, que afecta la qualitat de vida i no al potencial armamentístic, i al de PIB, centrat en l'augment d'operacions computables. La seua sostenibilitat depén de subordinar les finances a l'economia real i aquesta a les capacitats humanes. Equip d'investigació: Jesús Ballesteros, Vicente Bellver, Jorge Cardona, Encarnación Fernández, Ana-Paz Garibo, Aniceto Masferrer, Mª Elena Olmos, Miguel Puchades, Pedro Talavera.

Projecte I+D:

“Tradició i influències estrangeres en la codificació penal espanyola: contribució de la jurisprudència a l'evolució de la part especial (1870-1995)”. Ministeri de Ciència i Innovació. Referència: PID2019-105871GB-100. Juny 2020-maig 2024. Investigador principal: Aniceto Masferrer. Personal investigador del programa de doctorat que forma part de l'equip del projecte d'investigació: Aniceto Masferrer, Vicente Bellver, Ana-Paz Garibo, Pedro Talavera.

 

Publicacions del personal acadèmic i investigador del PD

I. 1. FILOSOFIA DE LA PAZ I DE LES RELACIONS INTERNACIONALS (Anàlisis de les denominades hard threats)

Fernández, E., De Vitòria a Líbia. Reflexions entorn de la responsabilitat de protegir, Comares, Granada, 2012.

Fernández, E., “La responsabilitat de protegir: de la legitimació de l'ús de la força a la responsabilitat de previndre”, Ars Iuris, 2017, núm. 52, pàg. 47-63.


Fernández, E., “Fragilitat de l'Estat i fragilitat dels drets”, Ragion Pratica, núm. 52, 2019, pàg. 67-86.


I. 2. DRETS HUMANS I TECNOPODER

José María QUÍLEZ MORENO; Lucía APARICIO CHOFRÉ, “Robots i intel·ligència artificial: Hauria d'exigir-se algun tipus de cotització?”, Diari La Llei, Secció Ciberde, pàg. 1 – 9, 2017.

Lucía APARICIO CHOFRÉ, “Conseqüències jurídiques en l'ordenament jurídic espanyol de la inseminació amb l'esperma equivocada des d'una perspectiva de gènere”, Quaderns de Bioètica, 2019.

Lucía APARICIO CHOFRÉ, Pot una arma decidir per nosaltres? El posthumanisme en el ius in bell: el cas dels sistemes d'armes automàtiques (Automatic Weapons Systems)”. A Pensar el temps present, Homenatge al professor Jesús Ballesteros Llompart, Tirant lo Blanch, 2018, pàg. 1669 – 1722.

Lucía APARICIO CHOFRÉ, “L'Intercanvi accidental d'embrions i les qüestions ètic jurídiques que implica en la determinació de la filiació”, Reptes de l'ètica i La Filosofia Política, Comares S.L, 2018, pàg. 801 – 811.

Lucía APARICIO CHOFRÉ, De la desafecció política dels ciutadans al somni d'una nova cogobernanza digital. L'Experiment polític digital del Moviment 5 estreles a Itàlia. El repte de la governabilitat. Europa i la globalització Capítol Espanyol del Club de Roma, 2013, pàg. 293 – 302.

BALLESTEROS, Jesús, “La insostenibilitat de la globalització existent: de la financierización a l'ecologització de la economia i la societat”, Revista de la facultat de Ciències Socials i Jurídiques d'Elx, Vol.I, n.8, febrer 2012, p. 15-36.


BALLESTEROS, Jesús, Encarnación FERNÁNDEZ i Pedro TALAVERA, Globalization and Human Rights: Challenges and answers from a European Perspective, Springer, Heidelberg, Dordrecht, London, Nova York, 2012.

BALLESTEROS, Jesús, Globalization: from chrematistic rest to humanist wakefulness, Globalization and Human Rights: Challenges and anwers from an European perspective, Springer, Heidelberg, Dordrecht, London, Nova York, 2012, pàg. 1- 26.


BALLESTEROS, Jesús, “Més enllà de l'eugenèsia. El posthumanisme com a negació del homo patiens”, Quaderns de Bioètica, 2012,1, pàg. 15- 23.

BALLESTEROS, Jesús, “Contro il sequestro della política dona part della finança”, Ragion Pratica, 2014/2, pàg. 385-98.

BALLESTEROS, Jesús, La postmodernitat en Joseph Ratzinger, VVAA, August Montsó dir. Colligite fragmenta. Repensar la tradició cristiana en el món postmodern, Universitat de València, 2014, pàg. 249-254.

BALLESTEROS, Jesús, “Tipus de deshumanismos: la confusió humà/no humà”, VVAA, De simis, cíborgs i déus. La naturalització de l'home a debat, (Eds. Claudia Carbonell/Lourdes Flamarique), Madrid, Biblioteca Nova, 2016, pp.175-93.

BALLESTEROS, Jesús, “Contra a financeirização dona economia e a mercantilização dona sociedade”, Revista dona Faculdade de Direito dona UFRGS, Porto Alegre, n. 35, vol. esp., 2016, pàg. 32-49.

BALLESTEROS, Jesús, “Financerització, crisi europea i tragèdia dels refugiats”, VVAA. Els Drets dels refugiats i la responsabilitat europea, València, Fundació Mainell, 2017, p. 7- 15.

BALLESTEROS, Jesús, “Drets socials i deute: entre capitalisme i economia de mercat”, Quaderns electrònics de Filosofia del Dret, 2018/2, p.1- 21.

BALLESTEROS, Jesús, “El futur del dret, com a lluita contra la idolatria tecnològica”, Persona i dret, 2018.

BALLESTEROS, Jesús, “Bancocrazia, e evaporazione dei diritti sociali”, Ragion Practica, 2019.

BALLESTEROS, Jesús, postmodernitat: decadència o resistència, Nova edició ampliada, Ciutat de Mèxic, Editorial Tirant lo Blanch, 2019, 166pp. Col·lecció Kratos. Política, ètica i humanisme, n. 3.

BALLESTEROS, Jesús, “Preferència per la liquiditat,i extensió dela deute i la pobresa”, Sobre pobresa i dret, Pedro Talavera coordinador, València, Tirant lo Blanch, 2020, pàg. 69-94.


BALLESTEROS, Jesús, The new Gnosi and the denial of ontological differences, Ius humani, 10(I) 11.04.21, pàg. 151-66.

BALLESTEROS, Jesús, Amansir les finances, cuidar la naturalesa, València, Universitat Catòlica de València, Tirant lo Blanch, 2021, 468pp.


II. 1. PERSONALISME I COSMPOLITISMO


II. 2. IGUALTAT, GÈNERE I NO DISCRIMINACIÓ

Bea, Emilia; Fernández Ruiz-Gálvez, Encarnación, Cent anys de discurs femení sobre la guerra i la pau, Tirant el blanc, València, 2017, 308 pàg.

Fernández, E., “Mainstreaming de gènere i canvi social”, Anals de la Càtedra Francisco Suárez, núm. 49, 2015, pàg. 333-365.

Fernández, E., “Dones en consells d'administració. Un pas cap a la corresponsabilitat i la feminització?”, en Molla Nebot, S. i Plans Pitarch, J. Mª, La dona en la literatura i en la jurisprudència. De Roma a l'actualitat, Dykinson, 2019, pàg. 417-433.

Fernández, E., “Conciliació i corresponsabilitat com a polítiques d'igualtat”, en Aparisi Miralles, Ángela i Fernández Ruiz-Gálvez, Encarnación (eds.), Cap a un model de sexe-gènere d'igualtat en la diferència, Tirant lo Blanch, 2020, pàg. 225-245.

Lucía Aparicio Chofré, “posthumà i Filosofia del Dret. Una mirada crítica a la teoria de Rosi Braidotti”, Quaderns Electrònics de Filosofia del Dret, 2019, pàg. 1-27.

Lucía APARICIO CHOFRÉ, Avanços i desafiaments dels menors estrangers no acompanyats a Espanya. Revista boliviana de dret núm. 20 (Bolívia): Fundació Iuris tantum, 2015, pàg. 120 – 141.

Lucía APARICIO CHOFRÉ, Novetats en la Reagrupació dels progenitors estrangers per part d'un menor comunitari: El cas Zambrano, Revista sobre la infància i l'adolescència. 1, (Espanya): Editorial Universitat Politècnica de València (UPV), 2011.

AUTOR: BALLESTEROS, Jesús, “El dret com no violència i no discriminació”, Ars iuris, Universitat Panamericana, 2017, n. 52.


II. 3. FILOSOFIA POLÍTICA: JUSTÍCIA, DEMOCRÀCIA I PARTICIPACIÓ

Fernández Ruiz-Gálvez, Encarnación; Garibo Peyró, Ana-Paz, El Futur dels drets humans, Tirant lo Blanch, 2016, 293 pàg.

Fernández, E., “La democràcia com a acció concertada i el futur de l'Estat social”, Persona i Dret, núm. 70, 2014, pàg. 77-113.

Lucía APARICIO CHOFRÉ, Entre l'externalització i el codesenvolupament, novetats en la regulació dels menors no acompanyats. Els menors estrangers no acompanyats en els sistemes de protecció a la infància de les Comunitats Autònomes, Tirant lo Blanch, 2012, pàg. 360- 376.


II. 4. FILOSOFIA DE LA PAZ I DE LES RELACIONS INTERNACIONALS (segona part).

Fernández, E., “El totus orbis i el ius gentium en Francesc de Vitòria: l'equilibri entre tradició i innovació”, Quaderns Electrònics de Filosofia del Dret, 2017, núm. 35, pàg. 19-43.

Lucía APARICIO CHOFRÉ, L'amenaça del terrorisme internacional en la regulació restrictiva de la immigració. Estat de Dret i Drets Fonamentals en la Lluita contra el Terrorisme. Thomson-Aranzadi, 2011, pàg. 647 – 691, 2011.


II. 5. SEGURETAT HUMANA I SOSTENIBILITAT PLANETÀRIA EN L'ERA POSTGLOBAL

Fernández, E., “La salut com a capacitat global i el repte de l'equitat”, Drets i llibertats, núm. 41, 2019, pàg. 83-115.

Lucía Aparicio Chofré, La decisiva contribució jurisprudencial en la consolidació de la justícia climàtica en Actes de l'III Congrés Internacional sobre Drets Humans Drets Humans i Justícia Climàtica, Fundació Mainell, juliol 2020, pàg. 34-55.

BALLESTEROS, Jesús, Segurança humana, direitos e polítiques públiques, Direito & Justiça, v. 40, n. 1, p. 30-38, jan./juny 2014.