Universitat de ValènciaFacultad de Geografía e Historia Logo del portal

“Clapir. El crit de la Història.” El primer llibre del Grup Clapir: Joves historiadores i historiadors valencians.

  • 21 diciembre de 2015
Image de la noticia

Què sabem de la història dels valencians i de les gents que han viscut al llarg del temps en el territori valència? Sobre aquest eix s’estructura el nou llibre del Grup Clapir presentat el passat dia 2 de desembre al Saló de Graus “Manuel Ardit” de la nostra Facultat.

L’acte va estar presidit per Mireia Banyuls i Míriam Devesa, en representació del Grup Clapir, Vicent Baydal, membre de l’editorial Llibres de la Drassana i Amparo Felipo, autora del pròleg i Catedràtica d’Història Moderna a la Universitat de València.
Ara bé, què és el Grup Clapir? El mot valencià Clapir -lladrar el gos amb un crit agut i penetrant, especialment quan descobreix la caça- és amb el qual identifiquen aquest grup de joves el seu projecte reivindicatiu de divulgació historiogràfica valenciana. Durant el curs acadèmic 2012-2013, davant l’oblit de la història del País Valencià en molts àmbits de la societat, el Grup Clapìr -format a  la Facultat de Geografia i Història- decidia crear una revista digital de divulgació històrica de la nostra terra (www.clapir.org).
Després de quasi tres anys d’activitat el resultat és molt positiu: més de cent articles publicats, milers de visites a la seua web, una notòria activitat a les xarxes socials, i ara, fruit del seu constant treball arriba la seua primera publicació en paper. El llibre presentat recull vint-i-un textos, d’un ampli arc cronològic -des de la història antiga fins a la contemporània-, escrits amb l’ímpetu de la joventut, l’estima pel poble valencià i l’habilitat divulgativa dels bons investigadors. Els aspectes abordats són diversos, per citar-ne alguns: des del passat romà de moltes localitats, el darrer càtar perseguit a Morella, els judeoconversos perseguits per la Inquisició, la participació de les dones en el moviment agermanat, els musulmans perseguits fins a l’expulsió, o fins i tot es narren fets rellevants durant la segona república i el franquisme a terres valencianes. Unes històries que captiven, sorprenen i emocionen.
Si teniu temps, no perdeu l’oportunitat de donar-li una ullada a aquest recent treball, el qual esperem siga el primer d’una àmplia activitat historiogràfica del Grup Clapir.