Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE) Logo del portal

Exposició: “La guerrera i les bèsties”. Com educar mitjançant rondalles visuals. Per Amparo Alonso-Sanz.

  • 27 de febrer de 2024
Image de la noticia

Amparo Alonso-Sanz és investigadora integrant de l’IUCIE. Beneficiària del concurs per a la concessió d'ajudes per a la requalificació del sistema universitari espanyol del Ministeri d'Universitats del Govern d'Espanya, finançades per la Unió Europea, NextGenerationUE en la Facultat de Belles arts d'Altea de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

Dates: del 22/02/24 al 13/04/24

Lloc: Fundació Eberhard Schlotter, Altea (Alacant)

Comissària de l'exposició: Bibiana de la Soledat Sánchez Arenas. Facultat de Belles arts d'Altea.

El seu treball artístic és una al·legoria dels comportaments humans. Són rondalles visuals que desafien les violències. Es tracta d'una sèrie d'escultures i relats presentats a través de simbologies que tenen una càrrega cultural comprensible des de la infantesa fins a l'edat adulta per formar part de la cultura popular, de la literatura infantil, dels estabularis, dels imaginaris col·lectius. A través de les imatges pròpies de les rondalles s'aproxima al públic a noves narratives que els confronten a les creences transmeses per una cultura masclista.

Són alternatives als “contes” que ens creiem i que sotmeten a la dona no sols a una violència simbòlica, sinó a la interiorització d'unes idees amb les quals conviu internament i que li fan relacionar-se des de posicions de subordinació, obediència, submissió, passivitat, silenci, culpa, vergonya i falta d'agència.

Són un viatge entre animals de rondalles que es creuen amb la protagonista d'esta història, una guerrera que va assumint els poders que li oferixen els animals amistosos i que va superant els obstacles de les bèsties més cruels.