Logo de la Universitat de València Logo Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva Logo del portal

Oberta la inscripció a la Matinal de l’Evolució, dissabte 17 de maig al Botànic, amb tres ponències sobre fòssils, RNA circular i canvi climàtic

  • 29 d’abril de 2025
Oberta la inscripció a la Matinal de l’Evolució, dissabte 17 de maig al Botànic, amb tres ponències sobre fòssils, RNA circular i canvi climàtic

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València (UV) ha obert la inscripció a la XXVI Matinal de l’Evolució, que tindrà lloc dissabte 17 de maig a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la institució acadèmica, amb l’objectiu d’actualitzar els coneixements sobre l’evolució humana. L’acte, amb tres ponències i un debat, s’adreça a professorat de secundària i batxillerat, i la inscripció a l’activitat és gratuïta. Es pot fer fins al 15 de maig en aquest enllaç: https://links.uv.es/xm0HGjr

En la matinal participaran Marcos de la Peña, Alicia Marcos i Raquel de Rivas, amb Raquel Ortells, professora del Departament de Microbiologia i Ecologia de la UV, i Juli Peretó, catedràtic del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, com a moderadors.

Entre les 9.30 h i les 10.15 h, el químic i doctor en Biologia Marcos de la Peña impartirà la ponència “Un nou món d’RNA circular”. En aquesta explicarà la hipòtesi del món d’RNA, que proposa que la vida va sorgir d’RNA autoreplicants que complien tant la funció de transmissió d’informació genètica com de catàlisi química, rols que actualment compleixen per separat DNA i proteïnes, respectivament. Entre els vestigis d’aquest món primigeni quedarien certs RNA catalítics (o ribozims) com el ribosoma, així com un grapat de minúsculs RNA circulars, els viroides, que encaixarien bé amb els primitius replicons d’RNA.

Entre les 10.30 h i les 11.15 h, Alícia Marcos, llicenciada en Biologia (UV) i màster en Sanitat Ambiental, impartirà la ponència “La ruta dels fòssils: del Mercat a la Nau”. Es tracta d’una activitat per a centres de secundària i batxillerat que té un doble objectiu: d'una banda,reconèixer els fòssils que trobem a l’entorn urbà (paviment, façanes, monuments, etc.) i, d’altra banda, fer servir l’altra accepció de la paraula fòssil com a “extraordinàriament antiquat”.

Entre les 12 h i les 12.45 h, s’impartirà la tercera ponència: “Canvi climàtic: idees imprescindibles”, per Raquel de Rivas Verdes-Montenegro, enginyera agrònoma i professora del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la UV. Tractarà l’educació sobre el canvi climàtic, fonamental per fomentar la implicació ciutadana i promoure accions concretes, un procés en el qual l’alumnat ha de ser part activa. També es revisaran les idees clau i els errors habituals sobre el canvi climàtic.

Aquesta activitat forma part del pla anual d’activitats de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UV i té el suport de la Delegació de la Rectora per a la Incorporació a la Universitat (UV), la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV), l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (UV-CSIC), la Facultat de Ciències Biològiques (UV), el Jardí Botànic (UV), Publicacions de la UV, la revista Mètode, Acció Cultural del País Valencià, la Societat Catalana de Biologia i l’Institut d’Estudis Catalans.

Inscripció fent clic ací.