Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Palau de Cerveró. Sala «Manuela Solís»

Organitza: Farmacéuticos Mundi

Patrocina: Generalitat Valenciana

Col·laboren: Universitat de València i Consell Superior d'Investigacions Científiques

La mostra, que forma part d'una campanya d'educació i sensibilització que porta per títol Medicamentos esenciales: recetas que salvan vidas, té com a primer objectiu cridar l'atenció davant la dificultat que tenen milions de persones per a accedir a la salut i als medicaments essencials, pel fet d'habitar en un entorn rural aïllat o per ser dona i indígena. A més, es denuncia la falta d’I+D en tractaments per a malalties habituals en els països empobrits i l'efecte que les lleis de protecció de la propietat intel•lectual tenen sobre la salut de milions de persones.

Esenciales para la vida

Un terç de la població mundial no pot accedir als fàrmacs que necessita, en part per la falta d'infraestructures i mitjans de transport. Les comunitats amb baixa densitat de població, ja per si mateix aïllades, no tenen possibilitat d'accedir als escassos serveis de salut que ofereixen els seus països. A través de la història de María Elena, dona guatemalenca de 28 anys i amb quatre fills, i Kavira, de Sierra Leona, casada des dels 15 anys i embarassada del seu cinquè fill, es podrà conèixer la situació d'aquestes poblacions per a accedir a serveis bàsics de salut.

Joc interactiu i “nusos” amb solució

La mostra també proposa al visitant un joc interactiu «molt aclaridor» on el participant, seleccionant diversos paràmetres com a edat, gènere, país, nivell educatiu o ingressos, «viurà» una realitat d'accés als fàrmacs diferent segons la seua elecció i coneixerà les possibles solucions. Amb aquesta mostra, es pretén sensibilitzar als visitants sobre la importància d'assegurar l'accés als medicaments per a la supervivència de les poblacions més vulnerables i el seu desenvolupament.

Algunes dades:

  • Més del 90% de les malalties mundials es poden tractar amb una mica més de 300 fàrmacs, inclosos en la Llista de Medicaments Essencials establida per l'Organització Mundial de la Salut.
  • En les zones rurals, l'accés als serveis de salut pot arribar a ser un 20% inferior que en les ciutats.
  • La falta de serveis de distribució de medicaments i d'una indústria local, condicionen l'accés geogràfic als fàrmacs.
  • El 70% de la població mundial que viu amb un dòlar o menys al dia, són dones o xiquetes. La despesa en salut és insostenible, per la qual cosa la mortalitat materno-infantil es dispara.
  • Molts medicaments comercialitzats manquen de presentacions pediàtriques, negant als xiquets el dret a la salut.
  • Segons l'OMS, el 10% dels medicaments que es venen en el món són falsos. En els països empobrits suposen fins a un 50% dels comercialitzats.
  • 8.000 persones moren cada dia per malalties «oblidades», aquelles que tenen fàcil tractament però que no són rendibles per a la indústria farmacèutica ja que afecten a la població amb menys recursos.