Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

Conferència sobre la interrelació de l'astrologia, meteorologia i medicina en la Venècia del segle XVI

  • 20 de maig de 2014
Bovio. Giordano (misteriosa figura)

El seminari, que es desenvoluparà íntegrament en anglès, serà impartit per Dario Tessicini, senior lecturer in italian (Durham University)

L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró, presenta el seminari The comet and the plague: medical and astrological debates in early modern Venice, que tindrà lloc el pròxim dimarts 20 de maig, a les 17 hores, a la sala de conferències de l'Institut.

La conferència se centrarà en l'estudi de la difusió del coneixement científic a través de fullets i publicacions similars. Els casos concrets a tractar tenen el seu origen en les escriptures mèdiques i astrològiques que van inundar les llibreries venecianes després de la plaga de 1576 i després del cometa de l'any següent. Textos plens de discursos curts i diàlegs satírics, amb estil poètic en llatí, a més de cartells. A través de l'anàlisi del contingut, la funció, el gènere i les maneres de circulació d'aquestes publicacions, el seminari planteja com a objectiu aportar algunes consideracions sobre la interrelació entre l'astrologia, la meteorologia i la medicina en la primerenca Venècia moderna.

Dario Tessicini és senior lecturer in italian en la Universitat de Durham. Es va doctorar en història de la ciència i ha treballat en projectes de recerca sobre la història de la filosofia, l'astronomia/astrologia, i la medicina en la Itàlia del segle XVI. Així mateix, ha publicat un llibre sobre Giordano Bruno, I dintorni dell'Infinito. Giordano Bruno e l'astronomia alla fine del Cinquecento (2007), així com articles sobre Copèrnic i Fracastoro (amb M. A. Granada), Cornelius Gemma, la Geografia de Ptolemeo i sobre la història de l'astronomia a Itàlia. L'actual treball aborda la literatura sobre la meteorologia i la medicina, després de la plaga de 1575-1576, és al mateix temps un projecte més ampli sobre la història de la ciència a Itàlia en les dècades prèvies a les observacions telescòpiques de Galileu Galilei.