Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

El disseny de la ‘Investigació sobre les necessitats TIC en el territori rural de la Comunitat Valenciana’ ha articulat una doble perspectiva. D'una banda, ha integrat les dimensions qualitativa i quantitativa en la seua aproximació a l'objecte d'estudi. D'altra banda, l'equip d'investigació, procedent de tres universitats públiques valencianes, ha integrat investigadors i investigadores procedents de l'àrea de les ciències socials: sociologia, demografia i economia i investigadors procedents de l'àrea de física aplicada i de l'enginyeria agrònoma. El procés d'investigació s'ha coordinat conjuntament amb la Fundación el Olmo. El projecte analitza el procediment per a l'homologació de les condicions d'accés a les TIC de les zones rurals respecte de les ciutats, i analitza les maneres de completar el desplegament d'infraestructures, garantir la qualitat de les xarxes, que actualment pateixen apagades i micro-talls freqüents, i situar centres de dades de proximitat. Una enquesta en municipis valencians menors de 5.000 habitants ha permès focalitzar l'anàlisi.
MUSAUPOL estudia la cultura científica i tecnològica en Espanya durant la Transició, en dos espais (l’aula i el museu) privilegiats per entendre la co-producció de cultura i societat. Presenta un espectre ampli de casos que analitzen la construcció de les pràctiques pedagògiques de les ciències experimentals i la musealització i patrimonialització de la ciència i la tecnologia, en estreta connexió amb els processos polítics. Proposa una nova manera d’apropar-se a un període amb una historiografia ja sòlida i extensa però encara jove, a través de la història de la ciència i la tècnica i un ventall de metodologies: des de fonts tradicionals com les manuscrites i les impreses, fins a anàlisi d’objectes i espais museològics i història oral. MUSAUPOL estudia les interaccions i interseccions de la cultura científica i tecnològica amb els processos de canvi polític que es van viure en Espanya arran de la fi de la dictadura franquista. Estudia els règims de co-producció de la cultura científica i tecnològica en el museu i l’aula i de la societat civil i l’esfera política, en el marc de la Transició en Espanya, com procés de canvi polític cap a una nova institucionalitat democràtica.
¿Qué es LATWORK? Más de 130 millones de personas en los países latinoamericanos están involucradas en el mercado laboral informal (OIT, 2016). Por este motivo, los centros de investigación de las Instituciones de Educación Superior que investigan este tema tienen la necesidad de mejorar sus capacidades de análisis, no habiendo consolidado aún sus estructuras de investigación y networking. Los centros de investigación carecen de los recursos adecuados para producir resultados y garantizar su impacto en el contexto interno (contenidos de formación, interés científico y académico y compromiso) y en el contexto externo (gobiernos, análisis estadísticos). Y, en definitiva, los resultados están lejos de optimizar su calidad e impacto. En este contexto, el Proyecto LATWORK “Developing Research and innovation Capacities of Latin-American HEI for the analysis of Informal Labour Market” tiene como objetivo general desarrollar estructuras de investigación y metodologías innovadoras para satisfacer las necesidades científicas de creación de conocimiento en el campo de trabajo informal y economía informal. Los centros de investigación o las estructuras de investigación que se crearán en el marco de este proyecto desarrollarán la oportunidad de involucrar colaboraciones por parte de académicos e investigadores de un ámbito amplio de disciplinas, incluyendo gestión, economía laboral, sociología, geografía y relaciones industriales.
MATCULTMED investiga les interaccions i interseccions entre la ciència, la tècnica i la medicina, en un marc que combina recerca històrica amb innovació pedagògica i treball patrimonial i museològic. Proporciona un estudi exemplar de la configuració de la física mèdica, junt amb un cert nombre de propostes de curadoria connectades amb treball sobre col·leccions i pràctica en un entorn museístic. Té per objectiu contribuir a enfortir la xarxa i comunitat de conreadors de la cultura material de la ciència i la medicina. Reuneix cultura material i cultura digital amb la finalitat de produir alternatives sostenibles basades en projeccions realistes.
C x E x T analitza la innovació pedagògica en l’ensenyament de les ciències i la tecnologia al segle XX a través de tres focus connectats: Un estudi dels paquets pedagògics durant la Guerra Freda, una perspectiva panoràmica de les tecnologies educatives contemporànies per a l’ensenyament de les ciències, i una exploració de la configuració disciplinària i professional de la psicologia educativa. Aquest projecte té una perspectiva internacional que adreça preguntes de recerca en diferents contexts nacionals, els compara i estudia la importància de les relacions internacionals i els agents internacionals i transnacionals en les Amèriques (Amèrica Llatina i EEUU) i Europa (Espanya, Franca, Regne Unit).
“CATÀSTROFE SANITÀRIA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL EN TEMPS DE CRISI. EUROPA 1918-1945” és un projecte coordinat que continua “Polítiques de salut a l'Europa del segle XX” del grup SANHISOC/Health in Society (www.sanhisoc.es), integrat per grups de les Universitats de València i Alacant. Introdueix la perspectiva transnacional i l'anàlisi comparada considerant el marc internacional de la cooperació sanitària, les polítiques nacionals de salut, les institucions, els experts i els organismes internacionals, i la configuració de discursos i agents hegemònics en la definició dels grans problemes de salut i la seua gestió a diferents països. La història transnacional i l'anàlisi de la diplomàcia internacional van més enllà la investigació tradicional centrada en contextos nacionals com a escenari explicatiu. Hipòtesi principal: des del Període entreguerres fins a la Guerra freda va anar cobrant importància creixent la cooperació internacional com a referent ineludible de les polítiques públiques nacionals davant de les catàstrofes sanitàries, l'ajuda alimentària, la lluita contra les epidèmies, les malalties de la pobresa i socials. El subprojecte “ALERTA SANITÀRIA I AJUDA ALIMENTÀRIA INTERNACIONAL” analitza: 1. Alertes sanitàries, diplomàcia internacional i fam; 2. Regulació internacional de productes tòxics; 3. Investigació experimental sobre vacunes; 4. Patents i indústria farmacèutica; 5. Origen de la toxicologia ambiental.
L'objectiu és caracteritzar la producció científica amb visibilitat en fonts regionals i internacionals abocada a temes i problemàtiques circumscrites al domini temàtic “Argentina”.
El projecte analitza aspectes específics del saber experimental sobre la salut prenent com a referència la interacció, d'una banda, entre l'esfera internacional europea i la societat espanyola, i, d'altra banda, la transferència des dels llocs de producció (laboratoris, instituts d'investigació), fins a la seua aplicació política i social
El projecte investiga qüestions com la producció i difusió de vacunes, els estudis experimentals sobre fam i nutrició,el paper dels organismes internacionals en la lluita contra la fam i les malalties infeccioses o la transmissió de coneixement i la internacionalització de les pràctiques sanitàries.
El present projecte analitza la importància de la fam, la malnutrició i la deterioració de la salut en aqueix context, i els esforços dels estats i els organismes internacionals.
Aquest projecte té com a finalitat la digitalització de la revista amb el propòsit de facilitar l'accés al text complet dels treballs publicats en la revista, i contribuir, d'aquesta forma, a la divulgació de la investigació en drogodependències i altres addiccions, fonamentalment entre els investigadors i països de parla hispana
L’objectiu principal del projecte és elaborar una biografia actualitzada que reculla les tendències historiogràfiques recents dels estudis sobre les relacions entre la ciència, la medicina i la llei.