Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

"Setmana de la dona i la xiqueta en ciència: Margarida Comas"

  • 18 de febrer de 2019
Margarida Comas

Per Luis Moreno Martínez

Margarita Comas, mestra de mestres

Margarita Comas Camps (Alayor, 1892- Exeter, 1972) va ser una de les principals veus de la renovació pedagògica de l'ensenyament de les ciències a Espanya durant el primer terç del segle XX.

En 1923, va escriure que el mètode ideal per a l'aprenentatge de les ciències és aquell que permet:

“Colocar [a] los niños, al estudiar Ciencias, en la misma posición de espíritu que es peculiar del investigador, no para que descubran por sí mismos en unos años lo que ha requerido siglos de la vida de la humanidad para su descubrimiento, sino para que, al mirar a través de sus ojos y manejar sus instrumentos, adquieran para aplicarlos después a las demás cosas de la vida las cualidades de la observación, raciocinio, etc., propias de un hombre de ciencia, y experimenten, no solo algo de su trabajo, sino también algo de su alegre sentido de intelectual aventura”.

Encara que en les línies anteriors trobem referències a xiquets i homes, aquesta retòrica no s'ha d’interpretar com l'exclusió de xiquetes i dones de l'àmbit de la ciència. De fet, Margarita Comas serà llicenciada i doctora en ciències (va ser una de les primeres dones a obtindre el títol de doctorat en ciències) i una gran defensora de la coeducació de xiquets i xiquetes, publicant en 1931 el seu llibre La coeducación de los sexos. En aquest llibre, Margarita va destacar la importància de la convivència de xiquets i xiquetes a l'escola per a la igualtat d'homes i dones en l'edat adulta. Com a conseqüència de la guerra civil, Margarita s'exiliarà a Anglaterra, on continuarà treballant per l'educació. 

Per a saber més:

Comas Camps, Margarita (1923). La Enseñanza elemental de las ciencias Físico-naturales y de las Matemáticas en Inglaterra. Reinosa: Tipogracía de A. Andrey y Cª.

Comas Camps, Margarita (1931). La coeducación de los sexos. Madrid: Publicaciones de la Revista de Pedagogía.

Delgado Martínez, María Ángeles (2009). Científicas y educadoras. Las primeras mujeres en el proceso de construcción de la Didáctica de las Ciencias en España. Murcia: Ediciones de la Universidad de Murcia.

Delgado Martínez, María Ángeles (Ed.) (2009). Margalida Comas Camps (1892-1972), científica i pedagoga. Palma: Govern de les Illes Balears.

Paraules de Dones de Ciència 2018:  https://goo.gl/6i372B