Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Dr. Òscar Guasch en nou seminari del IILP: "Cal articular una perspectiva transdisciplinària per a l'estudi de la diversitat sexual"

  • 3 de febrer de 2023
Dr. Òscar Guasch en nou seminari del IILP:

 

Dialogar entorn de la diversitat sexual en espais acadèmics, va ser un dels principals temes abordats en el seminari "Homofòbia acadèmica i vides d'homes: l'eixida de l'armari en la universitat", realitzat el passat 1 de febrer en l'Institut Interuniversitari López Piñero.

En la trobada, va participar l'acadèmic i coordinador del llibre "Eixir de l'armari en la universitat" (Bellaterra, 2022), Òscar Guasch (Universitat de Barcelona) al costat dels investigadors José Martínez Rubio (Universitat de València) i Àlvar Martínez Vidal (IILP – Universitat de València) amb la moderació de Javier Fernández Galeano (IILP – Universitat de València).

El seminari va abordar diversos temes respecte als desafiaments que comporta visibilitzar, a través d'un treball acadèmic multidisciplinari i col·laboratiu, la diversitat sexual en el context de les carreres acadèmiques universitàries, específicament sobre la base de l'experiència espanyola.

Sobre la base del llibre editat pel Dr. Guasch, que va agrupar diferents relats en primera persona en relació amb el tema, els autors van reflexionar i van argumentar sobre la rellevància que, a partir d'aquests i altres espais, es contribuïsca a la construcció de memòries col·lectives sobre la diversitat sexual específicament en la universitat.

 

Perspectiva transdisciplinària

Sobre aquest tema el Dr. Òscar Guasch va destacar la importància de la col·laboració i la interdisciplinarietat: "cal articular investigacions que impliquen la medicina , als historiadors, als politòlegs, als sociòlegs, sobretot en el camp dels estudis queer, és a dir, de la mateixa manera que el gènere implica una perspectiva transdisciplinària en l'estudi de les dones , cal articular una perspectiva transdisciplinària per a l'estudi de la diversitat sexual i de les qüestions queer que impliquen diferents disciplines sense cap classe de problema i prejudici previ", va comentar.

El seminari realitzat en el IILP va convocar a un ampli públic interessat en la temàtica i que va completar la Sala d'actes del Palau de Cerveró. L'autor de "Eixir de l'armari en la universitat" i acadèmic de la Universitat de Barcelona va destacar de manera positiva la iniciativa i la seua participació: "Va ser una experiència molt interessant, molt enriquidora, molt interdisciplinària amb un públic molt entregat. Em sembla que les universitats públiques valencianes són líders en un projecte del qual haurien d'aprendre la resta de les universitats de l'estat espanyol", va afegir.

Actualment, el Dr. Guasch treballa en una investigació sobre els processos assistencials en el cas de delictes d'odi contra la població *LGBTI, és a dir, de quina manera les institucions arbitren o no mecanismes per a assistir a les persones agredides LGBTI.