Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

PRESENTACIÓ LLIBRE: Tóxicos invisibles. La construcción de la ignorancia ambiental

  • 13 de gener de 2021
Tóxicos invisibles. La construcción de la ignorancia ambiental

Data: Dimecres 20 gener de 2021 a les 18 hores.

Enllaç per a la sessió:

https://eu.bbcollab.com/guest/159a19b359214969ae14020a812fe542

Intervencions:

José Ramón Bertomeu (IILP-UV); Agustí Nieto-Galan (IHC-UAB); Ximo Guillem-Llobat (IILP-UV); Clara Florensa (EUG-UAB); Judit Gil-Farrero (UB); Israel Rodríguez-Giralt (UOC).

L’editorial Icaria acaba de publicar el llibre Tóxicos invisibles. La construcción de la ignorancia ambiental, que ha estat editat per Ximo Guillem Llobat i Agustí Nieto Galan i en el qual participen diversos investigadors de l’Institut Interuniversitari López Piñero, com ara José Ramón Bertomeu Sánchez, Antonio García Belmar i Ignació Suay Matallana. El llibre és en part el resultat de la recerca finançada pel Ministerio de Economía y Competitividad (mineco) a través del projecte coordinat «Toxic Spain» i els seus dos subprojectes: «Natural vs. Artificial: Industrial Waste, Expertise and Social Responses in 20th-Century Spain» (har2015-66364-c2-1-p) i «Living in a Toxic World: Experts, Regulations and Public Controversies in 20th-Century Spain» (har2015-66364-c2-2-p). El llibre es presentarà a la seu valenciana de l’Institut Interuniversitari López Piñero el proper 30 de gener de 2021.

Tóxicos invisibles ens presenta un conjunt d'històries poc conegudes de contaminació ambiental ocorregudes al llarg de segle XX. Ens transporta a determinats llocs, indústries, regions, en què la connivència dels experts amb les administracions públiques i les empreses privades ha silenciat i invisibilitzat a les principals víctimes de la toxicitat: treballadors, activistes, ciutadans en general. A través d'un conjunt d'investigacions històriques rigoroses, el llibre mostra com en aquests conflictes ambientals s'activen sofisticats mecanismes de construcció de la ignorància que dificulten la correcta regulació de productes i la recuperació d'espais malalts, degradats de manera gairebé irreversible. Tóxicos invisibles és una denúncia de les nostres societats industrials desregulades, complaents amb els riscos de milers de productes sintètics que envaeixen les nostres vides, i al mateix temps és una apel·lació a la responsabilitat de tots per millorar les nostres condicions de vida.