Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Seminari: "Gènesi d'un debat oblidat: Alumini i salut, 1855-1939"

  • 5 de març de 2018
Seminari:

Cicle de seminaris: "Metalls pesants tòxics en el treball i en l'ambient"

Seminari impartit per Florence Hachez-Leroy (Université d'Artois)

A mitjans del segle XIX, va aparèixer un nou metall entre els materials emprats en la cuina: l'alumini. Va tenir un ús freqüent des de l'any 1890. Ja en aquests primers dies, es va plantejar el problema de la seguretat del seu ús, i es va tractar de definir les seues característiques químiques i les seues possibles aplicacions. L'absoluta confiança dels primers químics no va impedir l'aparició de diverses controvèrsies des de la dècada de 1890 als Estats Units i Europa. Els debats estaven relacionats amb l'ús del metall tant en la seua forma metàl·lica com en estat d'òxid i, en particular, la seua ocupació com a additiu alimentari.

 Després de revisar com Sainte Claire Deville va afirmar la innocuïtat del metall, examinarem tres controvèrsies successives per a tractar de comprendre les motivacions, la naturalesa dels protagonistes i el seu paper en diferents contextos nacionals. El primer va tenir lloc entre Alemanya i França i es basa en l’estudi de soldats de la dècada de 1890. El segon es va centrar en el llevat en pols emprat als Estats Units a finalitats del segle XX. El tercer debat va posar en qüestió la dieta dels ciutadans britànics durant la dècada de 1930.

Totes aquestes controvèrsies permetran veure com es van formar les comunitats científiques involucrades en els debats a favor o en contra de l'ús de l'alumini en els aliments. Quins van ser les reaccions i el paper exercit per la indústria? Com es va informar (o no) al públic en general i com es van comportar els mitjans amb la informació? Com van reaccionar (o no) els organismes estatals en cada país? També tractarem de mostrar la dimensió internacional de les relacions dels científics i l'ús indegut del seu treball.

Data: Dimecres 7 de març de 2018 de 16:00 a 18:00.

Centre: Palau de Cerveró. 

Sales: P.Cerveró. Sala Conferències.

Coordinadors: José Ramón Bertomeu i Ximo Guillem

Coordinador seminaris: Enric Novella

Retransmissió online: reunion.uv.es/hcc2