Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

VIDEO: Les pandèmies abans del coronavirus. Tres visions històriques

  • 28 de maig de 2020
CEFIRE

Xerrada divulgativa amb professorat de l’Institut Interuniversitari López Piñero Enrique Perdiguero (UMH), Carmel Ferragud (UV) i Maria José Báguena (UV)

Video a facebook:

https://www.facebook.com/instituto.lopezpinero/videos/2972056142880955

Video a la web de l'IILP:

https://cutt.ly/0yD2FWY


El dimarts 26 de maig a les 17:30 a Webex tingué lloc una nova col·laboració entre l’Institut Interuniversitari López Piñero i el grup CTEM-CEFIRE de formació del professorat de secundària. Aquesta vegada el tema fou l’actual crisi sanitària amb una perspectiva històrica.

Les Trobades STEM amb l’alumnat estan concebudes perquè participen professors de Ciències, Tecnologia o Matemàtiques (CTEM) al costat d’un grup dels seus estudiants. A aquest efecte, cada docent pugué seleccionar fins a 10 alumnes/as per a la seua participació.
La trobada Les pandèmies abans del coronavirus. Tres visions històriques, està dirigida a professors de l’àmbit CTEM i a alumnat de quart de l’ESO i Batxillerat. Aquesta trobada és una taula redona en la qual tres investigadors parlaran sobre algunes pandèmies anteriors al Covid-19: la pesta negra en l’Edat mitjana, la grip espanyola en 1918, el VIH/SIDA i malalties emergents en les últimes dècades, des del SARS a l’Ébola. Es tracten aspectes d’interès ciutadà: causes, impacte físic i anímic sobre les persones, rumors i informacions falses, conseqüències econòmiques i el progrés de la ciència.

Per treballar aquest temes és possible emprar els blogs de la Sociedad Española de Historia de la Medicina i de la Societat Catalana d’Història de la Ciència amb entrevistes, textos, etc.
https://sehmepidemiassaludglobal.wordpress.com/
https://blogs.iec.cat/schct/en-temps-de-covid-19/

Per estudiants avançats es pot consultar la bibliografia de recursos per pensar històricament l’epidèmia que publica periòdicament l’Institut Interuniversitari López Piñero (www.uv.es/ihmc) : https://cutt.ly/UyiTuEk

María José Báguena és Professora Titular d’Història de la Ciència de la Universitat de València i investigadora de l’Institut Interuniversitari López Piñero. Coordinadora del programa de doctorat d’Estudis Històrics i Socials sobre Ciència, Medicina i Comunicació científica.

Enrique Perdiguero Gil és Catedràtic d’Història de la Ciència en la Universitat Miguel Hernández d’Elx i director de la seu en la citada universitat de l’Institut Interuniversitari López Piñero. La seua investigació ha estat centrada en la Història de la salut pública i del sistema assistencial a Espanya i en la història de la popularització sanitària.

Carmel Ferragud és Professor Titular d’Història de la Ciència de la Universitat de València i investigador de  l’Institut Interuniversitari López Piñero. És especialista en la medicina, humana i animal, i la ciència medievals.