Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

  • LSYM
Una màquina retroexcavadora és una màquina de construcció o equip pesat que consta d'un tractor, que està equipat amb una pala/cullera a la part davantera i una màquina retroexcavadora petita a la part posterior. Al Laboratori de Simulació i Modelatge, hem desenvolupat un simulador de retroexcavadora emprant les tècniques més innovadores.
Descripció

Versió actualitzada novembre 2017 (aquí)

 

La retroexcavadora és una de les màquines més versàtils en les àrees de construcció i d'obres vials , pel fa a moviments de terra i trasllat de materials. Dissenyada per complir amb les més altes exigències quant a seguretat i per sobretot de la vida útil de la màquina.

Millorem les teues Habilitats. Una Solució d'Immersió Real.

El nostre simulador de retroexcavadora és un dels nostres projectes més joves i nous, en el qual hem invertit molts esforços que compleixi amb les màximes expectatives.
LSyM presenta el seu Simulador Avançat de Retroexcavadora. Per al seu desenvolupament s'han utilitzat les técniques més avançades en aplicacions gràfiques 3D, bolcant tot el potencial d'un dels motors gràfics més potents i estesos, el OpenSceneGraph.
En aquesta línia de desenvolupament, el simulador de Retroexcavadora de LSyM proporciona un ambient d'immersió total el que fa d' aquest simulador l'eina idònia per desenvolupar les habilitats de l'operador, oferir-li el material de formació per dur a terme la seva rutina i preparar per a l'ús d'una retroexcavadora real .

Motivació.

Si bé és habitual veure una màquina retroexcavadora desenvolupant treballs en diferents feines , és natural preguntar-se per exemple, del cost de la màquina, de les seves característiques principals, el seu rendiment etc
Per això, ja que tenim l'oportunitat de fer un seguiment minuciós a una màquina utilitzada en la construcció ens enfoquem directament en la retroexcavadora.

Una solució real.

Construcció d'un entorn immersiu basat en tècniques de " Realitat Virtual" anàleg a l'entorn real del treball diari en un vehicle de retroexcavadora.
El conductor de la retroexcavadora manipularà els controls, sentirà els moviments, escoltar sons deguts a les operacions que es realitzen i veurà l'entorn de treball com si estigués al seient d'una maquina retroexcavadora real.

Plataforma de simulació CKAS. Nou!

El simulador s'executaria en aquesta plataforma la qual s'incrementa una cosa tan important en els simuladors de realitat virtual: sensació d'immersió.
La plataforma té una cabina amb controls reals, situada sobre un sistema mecànic que proporciona les sensacions de moviment i un sistema que proporcions els efectes visuals i d'àudio .

 

Elements de l'entorn de simulació del port

A l'entorn de simulació podem trobar els elements que estan en un port real. Els operadors durant la simulació podran interactuar amb ells directament o indirectament. 

  • Retroexcavadora: és el vehicle on es va a desenvolupar tots els exercicis. Es caracteritza per un robust disseny de secció de ploma i balancí, que és a més estret, de manera que la visibilitat és excel · lent a tot el llarg de la ploma fins a la cullera sigui quina sigui la profunditat a la qual es excavi.
  • Cabina: la cabina de les retroexcavadores compta amb visibilitat panoràmica, tots els comandaments es troben situats de manera ergonòmica i el nivell de soroll interior és molt baix a la cabina.
  • Camions: per realitzar alguns exercicis que requereixen càrrega i descàrrega des de la retroexcavadora al camió i viceversa.
  • Avatars: en l'escenari de simulació per on es mou la retroexcavadora trobarem a diversos operaris humans que tenen la funció principal d'ajudar en les maniobres que es realitzen amb la retroexcavadora.

 
 
Principals característiques. Execució de molts tipus d'exercicis reals.

  • Excavació de fonaments.
  • Confecció de rases.
  • Confecció de rampes.
  • Modificació de talussos.
  • Càrrega de camions.
  • Canonades i conduccions.
  • Circulació en obra.
  • Senyalista.
  • Estabilització prèvia.
  • Càrrega i descàrrega a plataforma de transport
Efectes de llum i ombra.

El simulador de Retroexcavadora LSyM implementa l'opció de realitzar exercicis en diferents moments del dia, aplicant els efectes de llum i ombra correspodientes i aconseguint amb això que l'usuari obtinga una major sensació d'immersió.

     

                                     Capvespre                                                                                       Dia clar

Data d'inici
2013 Novembre
Data de finalització
2014 Gener
Maniobras y utilización del simulador
Muestra del simulador y sus funcionalidades