
El professor de dret constitucional en la Facultat de Dret i investigador especialitzat en privacitat en l’IRTIC de la Universitat de València (UV) Ricard Martínez participa en la comissió de 50 persones expertes encarregada de dissenyar una estratègia de país que promoga un entorn digital segur per a les xiquetes, xiquets i adolescents, tal com es va aprovar en el Consell de Ministres del 30 de gener de 2024. La primera reunió d'aquesta comissió se celebra hui.
El grup compta amb representació de l'Observatori d'Infància, l'Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia, el Consell Estatal de Participació de la Infància i de l'Adolescència, el Consell de la Joventut, el Consell Assessor Digital Jove, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), el Consell Escolar de l'Estat, l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i el Consell de Consumidors i Usuaris. També inclou representació de les confederacions d'associacions de mares i pares d'alumnes i d'organitzacions del tercer sector.
Juntament amb tots ells, s'integrarà un grup d'experts entre els quals es troba Ricard Martínez, professor permanent laboral en el Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració de la Facultat de Dret i director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València. Així mateix, lidera la línia d'investigació de Seguretat informàtica, protecció de dades i privacitat en l’IRTIC.
El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar la creació d'esta comissió durant la celebració del Dia Internacional de la Protecció de Dades Personals i va assenyalar la intenció del Govern de dissenyar d'una estratègia integral i interministerial de protecció dels menors en Internet referent a l'àmbit educatiu, igualtat, digitalització i verificació; l'elaboració d'un Projecte de Llei per a la protecció integral dels menors en Internet i el desenvolupament de ferramentes tecnològiques que permeten la verificació d'edat.
En aquest sentit, es proposa impulsar una estratègia d'enfocament multidisciplinari des de l'educació, ja que la prevenció i la formació exerceixen un paper crucial en el foment d'un entorn digital segur. Finalment, es planteja la promoció d'avanços en el desenvolupament de solucions tecnològiques destinades a impedir l'accés de menors d'edat a continguts per a adults.
El professor Martínez ha dedicat part de la seua investigació en matèria de protecció de dades als riscos i impactes de les tecnologies de la informació en els drets dels menors. En qualitat de coordinador de l'àrea d'estudis de l'AEPD entre 2007 i 2011, va impulsar les primeres guies i recomanacions del regulador, va col·laborar en comissions parlamentàries i en grups de treball de Red.es relatius als riscos per als menors en internet i ha sigut ponent-coordinador en l'elaboració de la Carta de Drets Digitals del Govern d'Espanya.
A més, ha abordat la qüestió en diferents publicacions i col·labora regularment amb la Facultat de Magisteri de la UV en accions formatives dirigides a estudiants, en el Diploma especialització en Competència Digital Docent, així com en activitats d'innovació educativa dirigides al professorat.
Projectes en els quals participa l'equip de privacitat
El treball exercit per l'equip especialitzat en privacitat, relacionat amb el desplegament de ferramentes en intel·ligència artificial (IA) en l'àrea de la transformació digital, s'alinea amb un dels consensos proposats per a esta legislatura pel ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública que contribuïsquen a elevar la confiança de la ciutadania en el sector públic i en la capacitat del país per a afrontar els reptes del futur. Concretament, amb l'acord per a l'impuls de la IA i el seu ús ètic, de manera que permeta aprofitar al màxim les seues possibilitats en l'àmbit de la inversió privada i de l'administració, sempre tenint a la ciutadania com a element fonamental.
Amb l’experiència de Martínez, l’IRTIC participa en el projecte CHAIMELEON, una iniciativa que establirà un depòsit d'informació digital estructurat en tota la Unió Europea de dades d'imatges sanitàries. El repositori s'utilitzarà, entre altres finalitats, com a font oberta controlada per a l'experimentació de la intel·ligència artificial en la investigació sobre el càncer. L'institut s'ha centrat a comprovar que el sistema s'ha dissenyat basant-se en els principis de privacitat i seguretat necessaris, de manera que es puga investigar amb la informació disponible en la infraestructura sense menyscabar els drets de les persones de les quals s'han obtingut les imatges mèdiques.
En la línia de protecció de les dades utilitzades, l’institut també està immers en WELLBASED, que té l'objectiu d'alleujar la pobresa energètica entre les persones més vulnerables i desfavorides, promovent al mateix temps comportaments d'eficiència energètica i reduint la demanda d'energia en aqueixes llars. Fa el propi en AI4HealthyAging, una solució basada en IA que permetrà la detecció precoç i l'actuació ràpida en malalties neurològiques, motores i degeneratives derivades de l'envelliment.
Respecte al projecte EUCAIM, la iniciativa abordarà la fragmentació dels repositoris d'imatges de càncer existents i establirà un Atles distribuït d'Imatges de Càncer amb més de 60 milions de dades anonimitzades d'imatges de càncer de més de 100.000 pacients, accessible a metges, investigadors i innovadors de tota la UE per al desenvolupament i l'avaluació comparativa d'eines d'IA fiables. Amb l'aportació de Martínez, l’IRTIC proporciona suport en matèria legal, sobretot en privacitat, protecció de dades i ciberseguretat.
EUCAIM està cofinançat per la Unió Europea mitjançant l'acord de subvenció número 1011100633. Les opinions expressades són responsabilitat exclusiva dels autors i no reflecteixen necessàriament les de la Unió Europea. Ni la Unió Europea ni l'autoritat que concedeix la subvenció poden ser considerades responsables d'aquestes.
EUCAIM és una actuació subvencionada per la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.
També en: