Logo de la Universdad de Valencia Logo Instituto Interuniversitario López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Profesores de la Facultad de Medicina de Valencia (1922)

.

Caligrafías de la enfermedad

X MATINAL Historia y Enseñanza de la Ciencias

«Renovación Pedagógica: Pasado y presente»

 

1 y 2 de marzo de 2024

Coordinado por Josep Simon, Cristina Sendra, Asunción Navarro & Eva Camarero

La X Matinal assumeix el repte d’abordar la renovació pedagògica en perspectiva històrica i didàctica des de la recuperació de les experiències i debats contemporanis de l’ensenyament de les ciències i la transició democràtica.

Les Matinals d’història de la ciència són trobades anuals de diàleg entre l’experiència professional del professorat d’ensenyament secundari, i la recerca en història de la ciència, la tècnica i la medicina, i en didàctica de les ciències. Fomenten reflexivament la fertilització recíproca i col·laborativa de història, didàctica, i saber i pràctica educativa.

Les Matinals d’Història i Ensenyament de les Ciències són organitzades per l’Institut Interuniversitari López Piñero (IILP) i el Centre de Formació del Professorat (CEFIRE-CTEM). Les anteriors edicions estigueren dedicades a “ciència i gènere”, “instruments científics”, “ciència en acció”, “controvèrsies sociocientífiques”, “taula periòdica”, “museus de ciències”, “humanitats digitals”, “itineraris educatius urbans” i “ciència i cinema”.

La innovació pedagògica, els mètodes i eines de l’ensenyament, l’actualització/abolició dels llibres de text , la introducció/contenció de noves tecnologies en l’aula, les formes i continguts de la formació contínua del professorat, la desigualtat social en els processos formatius, l’avaluació escolar i la seva mesura, les condicions laborals dels docents o la relació entre ciència, educació i desenvolupament són matèries de discussió perenne en la comunitat educativa i en l’esfera pública en general. Són també qüestions que, en el mig segle que ens separa de les albors de la transició a la democràcia, han generat un cos vital d’experiències per comprendre el nostre present i construir nous horitzons crítics per a la pràctica educativa.

La X Matinal inclou tres taules redones que reuneixen a alguns dels protagonistes al nostre context de la renovació pedagògica, els debats educatius, la configuració de la didàctica de les ciències com a disciplina i la pràctica escolar de les ciències entre la dècada dels 60 i els 90. Remeten a institucions com el Seminario de Pedagogía del Colegio Oficial de Doctores y Licenciados de Valencia, els Institutos de Ciencias de la Educación, el Servei de Formació Permanent de la Universitat de València i el seu Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials, la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, i encara més primordialment: una sèrie d’instituts d’ensenyament secundari des dels quals els professors desenvoluparen la seva pràctica diària. Comptarem amb representants de tots els àmbits d’experiència crítica, així com moderadors dels debats formats en l’encreuament entre la història, l’ensenyament, la didàctica i les ciències.

El primer dia es farà una visita guiada a l’exposició Transició Pedagògica, tot just inaugurada. El segon dia es desenvoluparà un taller amb intervenció dels professors participants.

El programa inclou un dossier de recursos digitals i bibliogràfics i informació de projectes en marxa a disposició dels participants en la Matinal.

Com en totes les Matinals, l’objectiu és fomentar el diàleg entre docents i investigadors en ciències, història de la ciència i l’educació, i didàctica, per tal d’obrir noves perspectives. En totes les sessions es promourà el debat i participació activa de tots els inscrits.

Inscripciones CEFIRE:

https://cefire.edu.gva.es/sfp/index.php?seccion=edicion&id=11520707&usuario=formacion

 

 

Programa

Viernes 1 de marzo, 18:00-20:00, presencial

18:00-18:15: Presentación de la Matinal de l’IILP-CEFIRE.  Josep Simon, Eva Camarero.

18:15-19:30 Mesa Redonda 1. Generando Cambio, Guillermo Gil Vázquez, Carles Furió Más. Modera: Beatriz Cercos Chamorro

19:30-20:00 Visita guiada a la exposición Transició Pedagògica. Guía: Anxo Vidal Nogueira (comisario)

Sábado 2 de marzo, 9:30-14:00, presencial

9:30-10:30: Mesa redonda 2. Construint Democràcia: Rafael Gómez Villar, Amparo Vilches Peña, Rosa Muñoz Bello. Modera: Dolores Sánchez Durá

10:30-11:00: Pausa

11:00-12:00: Taller. Coordinado por Isabel Peris Frechina

12:00-13:00: Mesa redonda 3. Definint Horitzons: Jordi Solbes Matarredona, Valentín Gavidia. Modera: Cristina Sendra

13:00-14:00 Debate Final

Todas las sesiones tendrán lugar en el Institut interuniversitari López Piñero (Plaça Cisneros 4, 46003 València).

Matinales previas:

 http://www.historia-ciencia-comunicacion.org/Joomla/index.php/mediateca/matinales