Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Magisteri Logo del portal

25 aniversari del mural "Estimem la nostra llengua"

Sabies què el mural del nostre hall “Estimem la nostra llengua” compleix 25 anys? 

A 1995, el dissenyador valencià Xavier Mariscal, en col·laboració amb l'artista faller Manolo Martín, va concebre una sèrie de peces per a la celebració del 10é Aniversari de les Trobades d’Escoles en Valencià organitzades per Escola Valenciana.

Xavier Mariscal era ja un artista consagrat molt conegut, entre altres dissenys, pel de Cobi per a les Olimpíades de Barcelona de 1992. Manolo Martín era un prestigiós artista faller referent de la modernitat i la renovació de l'art valencià amb obres como el Parc Gulliver.

Cadascuna de les 513 escoles que en aquell moment tenien ensenyament en valencià van participar pintant les peces. Algunes també van ser decorades pel propi Mariscal i Manolo Martín.

                                                                  

El 6 de maig de 1995, en un acte a l'Albereda de València, cadascuna de les escoles participants en la iniciativa van portar la seua peça en un gran acte festiu multitudinari.

                        ​

              ​                        

Imatges d'Escola Valenciana al acte de 1995

El mural és la concreció de l’esperit d'Escola Valenciana, la visualització de totes eixes personetes-"mariscalets" que a l’escola i des de l’escola han aprés a estimar la nostra llengua.

Temps després, Escola Valenciana va cedir el mural a l'antiga Escola de Magisteri “Ausiàs March” de la Universitat de València en el barri de Montolivet. Al seu vestíbul d'entrada es va mantindre fins al trasllat de l’antiga escola a l’actual emplaçament al Campus dels Tarongers.

En 2010, el mural es va instal·lar a l’actual Facultat de Magisteri. En l'acte de presentació, el mateix Xavier Mariscal va afirmar que no hi havia millor emplaçament per a aquesta obra tan emblemàtica, elaborada per tants xiquets i xiquetes.

Imatge del acte de presentació del mural a la Facultat de Magisteri

Malauradament Manolo Martín havia mort en 2005, però el seu fill, el també artista faller, es va encarregar del muntatge en el seu actual emplaçament i fins al dia de hui realitza una revisió sistemàtica de la seua conservació.

Al Campus d'Ontinyent també tenim un mural regalat per l'escola Lluis Vives, una de les pioneres d'ensenyament en valencià. Muntat per Empar Granell, cada escola feia un concurs de mariscalets i el guanyador és el que va anar a València.

Imagen

Imatge del mural del Campus d'Ontinyent

Hui, més que mai, gràcies a tots i totes que van fer el mural possible! Estimem la nostra llengua!