Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Arqueologia Logo del portal

Els alumnes de la UV excaven la Torre Bofilla

Alumnes treballant en la excavació

El divendres 15 de gener els alumnes del Màster en Arqueologia de la UV van tindre la oportunitat de realitzar una pràctica en un jaciment real en la Torre Bofilla, situada al terme municipal de Bétera, a les afores de València.

19 de de gener de 2016

El passat divendres 15 de gener els alumnes del Màster en Arqueologia de la Universitat de València realitzaren una pràctica en un jaciment real com és el cas de la Torre Bofilla, situada al terme municipal de Bétera. La activitat va ser a càrrec de Agustín Diez Castillo, professor de les assignatures pràctiques en “prospecció” i “excavació”. En ella participaven 16 alumnes, de diferents nacionalitats; espanyola, veneçolana o grega. La activitat “taller de excavació”, que pertany al mòdul de tallers pràctics que hi ha al Màster, tenia com a objectiu documentar la excavació, mitjançant la georeferenciació de les fotos la qual posteriorment permetrà muntar les estructures per a deixar constància i poder treballar amb elles. La documentació està considerada com la part més important de la arqueologia, segons ens confessa Agustí Diez, “la arqueologia es com una novel·la, sols que quan es passa la fulla aquesta es destrueix i no es pot tornar a llegir”, per això és tant important portar a terme un bon treball de documentació, per a poder recollir les dades que ens permetran reconstruir aquesta fulla que estem passant i  destruint.

El professor comentava que aquella era la primera oportunitat que tenien els alumnes de realitzar una activitat d’aquest tipus, malgrat que no era la primera pràctica que feien al Màster perquè ja havien realitzat altres de prospecció. Els alumnes, que es mostraven entusiasmats i molt units com a grup, tindrien la oportunitat de posar en pràctica tots els coneixements adquirits de forma teòrica a les classes. Aquesta experiència pot ser siga una de les més importants per als alumnes durant els seus estudis al Màster en Arqueologia de la UV donat que en un espai de temps relativament curt tenen la oportunitat de de fer tot allò que els han explicat a classe i aprendre tècniques que no es poden aprendre llegint, segons un alumne “sense aquestes pràctiques la teoria no serviria per a res”.

A més, es tot un luxe poder realitzar pràctiques com aquesta en una de les primeres intervencions de arqueologia medieval que va veure la Península Ibèrica (una disciplina poc desenvolupada fins al moment). La Torre Bofilla va ser excavada per primera vegada per un grup de francesos al any 1974, el qual va ser el punt de partida per a la arqueologia medieval en la Comunitat Valenciana. El jaciment alberga una torre defensiva i un poblat islàmic que data des de el segle XI fins el segle XIV, on va començar la despoblació.

La activitat va finalitzar de manera satisfactòria per a tots els presents, de segur que els alumnes estan impacients per que arribe la pròxima.