Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Biodiversitat: Conservació i Evolució Logo del portal

Tercera eixida voluntària del màster: Linxs en la serra de Andújar

  • 14 de gener de 2020
Image de la noticia

En la nostra tercera eixida de camp voluntària associada al màster, vam fer una visita a la serra de Andújar (Jaén) durant els dies 10-13 de gener de 2020 per a observar al linx ibèric durant el seu període de zel. En aquesta època el gat cerval es desplaça més i es deixa veure (si un/a se proveeix de paciència), amb relativa facilitat. L'excursió va ser excepcionalment profitosa respecte a aquest objectiu, ja que vam poder albirar almenys tres linxs; en alguns casos, les observacions van ser prolongades, i es van poder realitzar fins i tot alguns vídeos(1). L'excursió va servir per a discutir diversos aspectes associats a la territorial dels carnívors, i els efectes en cascada dels predadors topall (linxs) sobre els mesodepredadors (raboses, meloncillos, etc.).

Durant l'eixida es va realitzar també una visita a l'embassament del Encinarejo, amb la finalitat de recol·lectar excrements de llúdria i gineta, que els/as estudiants analitzaran en una pròxima pràctica.

Amb la finalitat de practicar les destreses en la identificació d'ocells, la vesprada del diumenge 13 de gener la dediquem a observar ocells aquàtics al Parc Nacional de les Taules de Daimiel i la llacuna de Navaseca (Ciudad Real). Cal destacar l'observació d'una femella d'escrivà palustre (subpp. whitherbyi) i dos exemplars de porró marró.

(1) https://www.youtube.com/watch?v=umeABJCmyu4

https://www.youtube.com/watch?v=60GCS6XnHeM

 

Fotos linx: Iván Alambiaga

Imatges: