Seguint amb el programa d'eixides voluntàries del màster, el passat 30 de novembre vam visitar els voltants de la presa de Contreras, en l'àrea del Parc Natural de les Falçs del Cabriol (a cavall entre València i Conca), així com l'àrea estepària de Ledaña, en la Manchuela de Conca. Els objectius fonamentals de l'eixida eren, d'una banda, continuar aprofundint en les estratègies d'hivernada, amb especial èmfasi en el pela-roques (Tichodroma muraria) i, per un altre, investigar els canvis de paisatge associats a zones estepàries tradicionals i el seu impacte en la fauna associada.
En l'àrea rupícola de la presa vam tindre la sort de detectar un exemplar de pela-roques, visitant habitual durant almenys els últims huit anys, la qual cosa va suscitar un interessant debat sobre la fidelitat dels passeriformes alpins als seus llocs d'hivernada i les causes pròximes d'este comportament. També gaudim de l'observació detinguda de falcó pelegrí (Falque peregrinus), àguila reial (Aquila chrysaetos) i voltor (Gyps fulvus), així com de cabra salvatge (Capra pyrenaica). En l'àrea boscosa limítrofa treballem especialment la identificació de mamífers mitjançant petjades en un llit de fang. Trobem, entre altres, petjades de rabosa roja (Vulpes vulpes), garduña (Martes foina) i esquirol roig (Sciurus vugaris).
Finalment, en l'àrea estepària de Ledaña constatem la progressiva substitució del cereal, lleguminoses i guarets per vinya en espatlera, si bé es continua conservant una notable quantitat de rodals de pi pinyer (Pinus pinea) que funcionen com a boscos illa. Este canvi de paisatge té un impacte negatiu en l'avifauna estepària. De fet, només ens va aconseguir per a detectar algunes aus especialment associades a terrenys oberts, com el milà reial (Milvus milvus), l'alosa (Alauda arvensis), la calandra (Melanocorypha calandra), i un llunya o reclam en vol de ganga ortega (Pterocles orientalis).
Images: