University of Valencia logo Logo Master's Degree in Chemical Engineering Logo del portal

El projecte PHERTILIZER arriba a la seua fi amb grans assoliments en la valorització del fòsfor present en les aigües residuals

  • March 11st, 2022
El projecte PHERTILIZER arriba a la seua fi amb grans assoliments en la valorització del fòsfor present en les aigües residuals

VALÈNCIA, 11/03/2022. – El projecte PHERTILIZER “Sistema circular per a la recuperació i valorització agronòmica del fòsfor”, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, arriba a la seua final amb assoliments importants quant a la valorització del fòsfor present en les aigües residuals. Alberto Bouzas, professor de la ETSE-UV i membre de CALAGUA-UV, ha participat en el projecte. El grup d'investigació CALAGUA-UV ha contribuït durant els últims quatre anys en la investigació de tècniques avançades per a maximitzar la recuperació del P en Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR).

PHERTILIZER (Projecte RTC-2017-6049-2 - REPTES-COL·LABORACIÓ 2017) impulsa el desenvolupament d'un nou fertilitzant amb base de estruvita que permeta recuperar fòsfor i així valorar els residus generats en les EDAR. El nou fertilitzant combina la estruvita, obtinguda de l'extracció del P orgànic i inorgànic associat als fangs primaris i secundaris generats en la EDAR, amb els abonaments complexos NPK. Així mateix, per a un ús eficient dels nous fertilitzants i afavorir la seua posterior ocupació a escala comercial, s'ha definit i implementat una eina informàtica per a la presa de decisions sobre les estratègies de reg i fertilització.

 

El projecte s'ha centrat en tres camps des de 2018. Entre ells, el tractament de les aigües residuals mitjançant la investigació de tècniques avançades per a maximitzar la recuperació de fòsfor en les EDAR i la seua integració en les estratègies d'explotació de les EDAR. Un altre d'ells és la nutrició mineral amb el desenvolupament d'un nou fertilitzant que té com a component la estruvita recuperada en EDAR i en l'estudi dels mecanismes fisiològics i agronòmics que promouen un ús sostenible d'aquest nou fertilitzant. També, en l'agricultura a través del desenvolupament d'una eina informàtica que facilite a l'agricultor fer un ús eficient de l'aigua i dels fertilitzants sostenibles de manera simultània.

 

PHERTILIZER presenta un enfocament innovador de recerca i desenvolupament, de caràcter multi-disciplinar i d'alta qualitat científica, que serveix a l'objectiu empresarial de desenvolupar un nou fertilitzant amb nutrients reciclats i un sistema de presa de decisions sobre les estratègies de fertilització. D'aquesta manera, el projecte ha fomentat un ús més sostenible dels recursos. Cal ressaltar que el mercat potencial dels desenvolupaments de la proposta PHERTILIZER és ampli, atés que abasta des de la pròpia gestió de les EDAR fins a l'aplicació agronòmica dels nous fertilitzants.

 

En el projecte han participat a més de la Universitat de València, les següents entitats: Depuració d'aigües del mediterrani (DAM), Timac Agro, Universitat de Navarra, Hispatec i ENCEBES-CSIC.

 

El projecte és finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, Agència Estatal d'Investigació i la Unió Europea dins del fons europeu de desenvolupament regional (FEDER).