Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

El curtmetratge espanyol Timecode arriba als Oscar

Només queda un mes per conéixer el nom dels projectes audiovisuals que triomfaran a la 89a edició dels Oscar de Hollywood. En ella irromprà el curtmetratge espanyol Timecode, que ha aconseguit colar-se a la final del certamen cinematogràfic mundialment més mediàtic. Vols conèixer una mica més sobre aquest curt?

27 de de gener de 2017

"Una història d'amor plena de pantalles, mirades i dances". D'aquesta manera ha descrit el director català, Juanjo Giménez Peña, el curt espanyol Timecode, que s'ha colat en la pròxima edició dels premis Oscar del 26 de febrer. Aquest curt de 15 minuts i del gènere drama relata la relació entre dos guardes de seguretat d'un pàrquing que només es veuen uns segons al dia, just quan han de realitzar el canvi de torn. Diego treballa durant el torn de nit i Lluna en el de dia, de manera que els vigilants es comuniquen mitjançant notes. L'espectador és testimoni d'aquesta particular relació a través de les càmeres de vigilància, que esdevenen els seus ulls.

Timecode arriba als Oscar amb una trajectòria exitosa després d'haver estat la guanyadora de la Palma de Oro al millor curtmetratge

Timecode arriba als Oscar amb una trajectòria exitosa després d'haver estat la guanyadora de la Palma de Oro al millor curtmetratge. Aquest curt ha emocionat a l'Acadèmia per davant de Graffiti, del director Lluís Quílez, l'altra obra espanyola que va quedar entre les deu finalistes per als premis Oscar i que aconseguí ser el Millor Curt al Festival de Santa Bárbara. Encara que la qualitat de les dos produccions espanyoles les ha portat a guanyar-se la confiança del grup seleccionador de curtmetratges (i és que  van ser triades d'entre les 5.000 obres d'entrada i passaren a un grup reduït de curtmetratges), només Timecode va aconseguir finalment arribar a la finalíssima dels Oscar.

La carrera professional d'aquest director català crida l'atenció per ser important i de gran qualitat. Compta amb tres llargmetratges interessants com Tilt (2001), que és de ficció; i Esquivar y pegar (2010) i Contract Proof (2014); tots dos del gènere documental. 

And the Oscar goes to...

Timecode haurà de competir amb quatre curtmetratges més que han aconseguit també emocionar a l'Acadèmia i que no li posaran gens fàcil a l'obra de Juanjo Giménez tindre l'estatueta. 

  1. Ennemis intérieurs: Curtmetratge francès de 27 minuts que ocorre durant la dècada dels 90 i relata com el terrorisme argelí arriba a França.

  2. La femme et le TGV: Curtmetratge suís de 30 minuts on una dona poc sociable ix cada dia a saludar el pas del tren d'alta velocitat que circula per davant de la seua casa.

  3. Silent Nights: Aquest curt danès relata la història d'una dona voluntària a un refugi per indigents en Copenhague, on s'enamora d'un immigrant ghanès indocumentat.

  4. Sing: Aquest curtmetratge hongarès de 25 minuts està basat en una història real ambientada en la dècada dels 90, quan una xiqueta de Budapest descobrix un secret en el cor musical on acaba d'ingressar.

 

Fotograma de 'Silent Nights'
Fotograma de 'Silent Nights'