
Com moltes de les constitucions polítiques promulgades en l'època, la Constitució Política de Costa Rica, de 1949, manté, a nivell estructural, normes que permeten fonamentar jurídica i constitucionalment el sistema econòmic baix el qual es regeix el país. Això és, conté normes que permeten parlar, amb propietat, d'una «Constitució Econòmica».
4 de d’octubre de 2019
Títol: El Treball en la Constitució Econòmica de Costa Rica.
Autor: Gabriel Espinoza Carro
La investigació corresponent s'encarrega d'analitzar les principals clàusules constitucionals que fonamenten aquest sistema econòmic, com ho són els drets de Propietat Privada, Llibertat d'Empresa i, sens dubte, la Clàusula d'Estat Social de Dret. Però, essencialment, cerca investigar el paper, dins d'aquest concepte de Constitució Econòmica, d'un element més d'aquest sistema: El Treball.
Per a tot l'anterior el treball es divideix en tres grans capítols denominats (I) La Constitució Política de Costa Rica, (II) Constitució Econòmica, Propietat Privada i Llibertat d'Empresa a Costa Rica, i (III) El Paper del Treball i de la Negociació Col·lectiva en la Constitució Econòmica de Costa Rica.
El primer d'aquests capítols s'enfoca a analitzar el context econòmic i social que va existir al voltant de la promulgació de dues de les constitucions polítiques més importants de Costa Rica, la de 1871, i la Constitució Política vigent de 1949. Al mateix temps, realitza anàlisi històrica del context econòmic i social internacional que imperava en el moment en el qual dues últimes constitucions que ha tingut el país van ser promulgades, per a efectes entendre la transició de l'Estat Liberal costa-riqueny, a l'Estat Social de Dret.
En el segon capítol es va buscar realitzar un acostament al concepte de «Constitució Econòmica», per a això es va enfocar en el seu desenvolupament a nivell internacional, i de seguit, el tractament del que fins a aquest moment ha sigut considerat com el principal clausulat de naturalesa econòmica de la Constitució Política.
En aquest mateix es van abordar els conceptes de «Propietat Privada» i «Llibertat d'Empresa» en l'ordenament constitucional costa-riqueny, detenint-se en el seu «contingut essencial», i la relació indissoluble que existeix entre tots dos. Abordatge que no podria realitzar-se sense tindre en consideració el rol que un Estat Social de Dret té davant aquestes dues figures, motiu pel qual es realitza també un estudi de la Clàusula d'Estat Social i del sistema econòmic de Costa Rica que d'aquestes normes s'extrau.
El tercer i últim capítol es va destinar a plantejar el paper del «Treball», particularment del Dret al Treball i el de la Negociació Col·lectiva en l'estructura de la «Constitució Econòmica» costa-riquenya. L'abordatge es va realitzar mitjançant una doble anàlisi, que consta de l'estudi que la doctrina ha donat a totes dues figures i a més de la relació que es pot extraure d'aquestes amb la «Constitució Econòmica», a partir de la seua ubicació sistemàtica en la Constitució Política. Finalment, es va buscar lligar econòmica i constitucionalment a aquestes figures amb els conceptes de «Propietat Privada» i «Llibertat d'Empresa».
És important assenyalar que per a aquest tercer capítol va ser ineludible no sols analitzar aquests drets sota el prisma de la «Constitució Econòmica», sinó també el seu desenvolupament al voltant dels principis constitucionals de Justícia Social i Solidaritat immersos en el text de la Constitució Política.
Finalment, el treball incorpora les conclusions corresponents a cada capítol, en les quals es busca exposar de manera succinta els punts de major rellevància, però en les quals ressalten almenys les següents idees:
- Que l'ordenament constitucional garanteix la Propietat Privada, la lliure iniciativa privada i la Llibertat d'Empresa com a institucions nuclears del sistema econòmic.
- Que al seu torn, a través del Dret al Treball i de la Negociació Col·lectiva, sosté que les persones treballadores no són simples «factors de producció», sinó copartícips en el mateix sistema econòmic constitucional.
- I, per tant, que la Constitució Política de Costa Rica estructura un sistema econòmic de tres pilars: Propietat Privada, Llibertat d'Empresa i Treball.