
13 de d’abril de 2016
El passat 5 de febrer, amb l'adreça de la Dra.Isabel Gemma Fajardo-García, i enfront d'un tribunal compost pels Doctors Jesús Quijano Gonzalez, Jesús Olavarría Església i María José Morillas Jarillo, Patricia Andrea Fernández de Andreani va llegir la seua tesi titulada Cooperativas prestadoras de servicios públicos: su problemática jurídica, de la qual va obtenir la qualificació Excel·lent cum laude.
Fernández de Andreani és una exalumna argentina de l'antic programa de Doctorat en Dret, Empresa i Justícia de la UV, impartit pel Departament de Dret Mercantil ‘Manuel Broseta Pont’, i que és antecedent directe de l'actual MUDEJ. A continuació, exposa en poques línies les raons que li van portar a triar aquest tema.
Per què parlar sobre cooperatives de serveis públics i la seua problemàtica?
Les cooperatives prestadores de serveis públics són organitzacions d'usuaris i consumidors que s'associen per a rebre i prestar-se una necessitat bàsica i col·lectiva mitjançant una empresa de propietat conjunta democràticament governada.
Aquestes cooperatives s'han destacat per un gran desenvolupament quantitatiu a Argentina, trobant-se en l'avantguarda fins i tot a nivell mundial. El seu abast és tal a l'interior del país, que representa part de la identitat regional i nacional.
Respecte a la importància qualitativa d'aquestes cooperatives correspon afirmar que el cooperativisme de servei públic és un gran contribuent en el desenvolupament econòmic i social de les economies regionals: aprofita fonamentalment els recursos locals, participa en la creació d'ocupació local, ajuda a recompondre el teixit social i dóna respostes directes a les demandes dels seus socis i usuaris. Així mateix, les cooperatives sota anàlisis apliquen els seus recursos a una solidaritat més pròxima, on el que necessita està vinculat a l'entitat, és reconegut i d'aqueixa manera permet que l'ajuda arribe amb més eficàcia.
No obstant açò, malgrat aquesta rellevància econòmica i social, és un model econòmic freturós d'una adequada regulació legal, la qual cosa planteja en la pràctica molts problemes d'ordre jurídic.
Les cooperatives argentines representen gran part de la identitat regional i nacional del país
Hem comprovat que la problemàtica té el seu origen en la falta de coordinació dels diversos règims que jauen sobre un mateix objecte, és a dir, la cooperativa sota estudi. Els règims especials com el dret cooperatiu, el règim del servei públic i el dret del consumidor, van nàixer i van créixer cadascú atenent a una fi tuitivo a voltes similar i a voltes diferent, però monopolitzant-ho i excloent-ho de la resta de l'ordenament jurídic. Així hem constatat que el dret consumerista no fa distincions regulatòries enfront d'una cooperativa organitzada i gestionada pels mateixos usuaris/consumidors.
També s'ha comprovat que la legislació en general no promou el potencial de les cooperatives prestadores de serveis públics, ni fomenta la seua constitució i desenvolupament, com tampoc conté normativa de suport a aquestes entitats.
Les cooperatives són diferents a un altre tipus d'empreses i, per tant, es requereix que les lleis reconeguen les seues particularitats, per aquest motiu considerem necessari adequar la regulació general i els contractes de concessió i llicència a la realitat de les cooperatives de serveis públics per a harmonitzar i coordinar la legislació que regula aquestes entitats, promoure les seues enfortir-les i reconèixer-los entitat pròpia.
A la vista de la situació anteriorment descripta, l'objectiu plantejat en la tesi ha sigut analitzar alguns dels principals problemes d'ordre jurídic detectats, amb la intenció de proposar solucions que oferisquen seguretat jurídica a les cooperatives, als seus socis i clients, i afavorisquen al seu torn al desenvolupament empresarial d'aquestes entitats i la funció social que estan cridades a complir.