Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret i Violència de Gènere Logo del portal

Marc jurídic europeu de la violència de gènere

Marco jurídico europeo

Les sancions jurídiques que existeixen a Europa sobre la violència masclista i la no igualtat de gènere són diverses i s'han anat actualitzant al llarg dels últims anys

4 de de maig de 2016

El marc jurídic europeu sobre la violència de gènere és extens i té diverses vies d'aplicació: tres nivells d'ordenament jurídic regulen en l'actualitat la lluita contra la violència. En un àmbit més internacional, està el marc europeu comunitari (el Consell d'Europa per remissió dels Tractats) i l'intern, nacional a cada país. En el nostre cas existeix també l'autonòmic, per la qual cosa tenim dos nivells nacionals.

Actualment l'ordenament jurídic ja no és exclusiu del que els òrgans de govern d'un lloc apliquen sobre est, sinó que hi ha lleis d'un àmbit superior que també han de ser complides.

Quins punts de la legalitat europea traten la lluita contra la violència de gènere? En el Tractat de la Unió Europea, els arts. 2 i 3 situen a la igualtat de dones i homes com a element transversal a totes les polítiques comunitàries La Carta de Drets Fonamentals té diversos articles sobre aquest tema: l'art. 21, estipula la lluita contra totes les formes de discriminació per raó de sexe o orientació sexual; i l'art. 23, estableix la igualtat de dones i homes en tots els àmbits. Aquest article també declara que les accions positives a favor del sexe menys representat no són contràries al principi d'igualtat de tracte.

L'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea considera que la violència de gènere constitueix una violació de l'art. 4 de la Carta de Drets Fonamentals i també el Tribunal Europeu de Drets Humans ha abordat la violència de gènere en diversos àmbits i la considera contrària als drets del Conveni Europeu de Drets Humans.

Com veiem, la legislació és molt àmplia, i açò solament són alguns exemples. Però, com s'apliquen les penes després d'infringir alguna d'aquestes lleis? Les mesures de protecció a les víctimes són penals en alguns països d'Europa mentre que en uns altres són de caràcter civil i en uns altres són de tots dos tipus.

Aquest complex marc jurídic està desgranat en el llibre L'Ordre de Protecció Europea, La protecció de víctimes de violència de gènere i cooperació judicial penal a Europa, lliure fruit d'un projecte de I+D dirigit des de la Universitat de València. Està escrit per Elena Martínez García, Juan Carlos Vegas Aguilar i Teresa Freixes Sanjuán (que escriu el pròleg) i respon a una recerca guiada per la Dra. Elena Martínez (professora del Màster en Dret i Violència de Gènere de la UV) per a facilitar la transposició a Espanya de la Directiva 2011/99/UE, reguladora de l'Ordre Europea de Protecció, des de la perspectiva de la seua aplicació a les víctimes de violència de gènere.


Pots trobar el llibre açí i pots veure les altres obres publicades per la Dr. Elena Martínez açí.