University of Valencia logo Logo Master's Degree in Environmental and Territorial Management Techniques Logo del portal

ERASMUS “Blended Intensive Programme”: des de Russafa (febrer) a Timisoara (maig)

  • Jaime Escribano Pizarro, Juan Miguel Albertos Puebla, Julia Salom Carrasco
  • February 20th, 2023
Estudiants a Russafa

Participem per 1era vegada en el ERAMUS BIP amb una proposta centrada en les indústries creatives i dinàmiques urbanes, en el marc de la matèria “Tècniques qualitatives i quantitatives per a la planificació i gestió territorials”. Tres estudiants del màster representaran el treball realitzat aquest febrer en Russafa, de la mà del Prof. Dr. Juan Miguel Albertos i la Profa. Dra. Julia Salom

 

El nostre Màster participa enguany per 1era vegada en els Programa ERASMUS “Blended Intensive Programme” (BIP). Es tracta d'un programa d'intercanvi Erasmus que utilitza formes innovadores d'aprendre i ensenyar, incloent-hi el treball col·laboratiu virtual. El seu objectiu és arribar a estudiants de qualsevol camp d'estudi i cicle, i ofereixen una oportunitat de mobilitat internacional concentrada en el temps (de 5 a 30 dies).

En el cas del nostre Màster el BIP està coordinat per la “West University of Timișoara” (Romania), i se centra en les “Indústries creatives i dinàmiques urbanes”. Els Profs. Juan Miguel Albertos i Julia Salom són els responsables d'acompanyar als i les estudiants que estan participant en aquest BIP. Aquesta participació és a més convalidada per l'assignatura: “Tècniques qualitatives i quantitatives per a la planificació i la gestió territorial”. En aquest BIP també comptem amb estudiants de: Université d’Angers (França), Université Catholique de Louvain à Mons (Bèlgica), Otto-Friedrich-Universität Bamberg (Alemanya), i Univerzitet o Novom Sadu (Sèrbia). El programa proposat per la “West University of Timișoara” té dues parts: una primera, durant febrer, a desenvolupar íntegrament en línia (amb la presentació del projecte, la temàtica, etc.), i la presencial, del 15 al 19 de maig de 2023.

En el nostre cas, el barri triat per al treball de camp aplicat que després compartir en Timisoara al maig, ha sigut Russafa (València). A ell acudim el passat 17 de febrer i aquest va ser el programa que seguirem:

  • A les 09h15 partíem de l'estació de metro de Russafa, comentant aspectes com els “dos eixamples” i la barrera ferroviària, així com els moviments veïnals que des dels anys 90 han reivindicat contínuament diverses millores.
  • 09h30 visitem el Palauet de Monfort (el 1r “Salvem Russafa”) i continuem per Maestro Aguilar cap a la “Poma perduda” per a observar els vestigis àrabs de Russafa que han quedat sense resoldre; un espai per a aplicar mesures de renaturalització.
  • 09h50 ens endinsem en el centre urbà de Russafa, el seu mercat i l'església de Sant Valero, on apareixen amb cruesa problemes de congestió i saturació acústica: 9 bars en un radi de 80 metres!
  • 10h00 passem per davant del col·legi de la C/Puerto Rico, moviment originari de l'actual la lluita veïnal de Russafa, i contenidor de les múltiples activitats culturals del barri. Mitja hora després, caminàvem per C/Gibraltar, un dels espais més humils del barri, on es fan més evidents les expectatives urbanístiques associades al Parc Central.
  • 10h40 travessàvem Pz. Manuel Granero, espai inacabat de l'eixample sotmés a una possible reconversió en aparcament. Minuts després, érem rebuts pels companys de “Plataforma per Russafa”, els qui ens van explicar més i millor molts dels processos visitats.
  • 12h00 d'ara en avant acudim a veure l'estat actual de les Naus de Ribes, valorant els interessos i els actors que promouen diferents iniciatives per a cadascuna de les quatre disponibles.
  • Finalitzem la visita amb algunes reflexions al voltant de les solucions ferroviàries plantejades per al futur de la ciutat de València, incorporant lògiques urbanes-metropolitanes.

Tota aquesta informació serà doncs, la que empren els nostres estudiants (Javier Blázquez, Phillip Bouchard i Raúl de la Barrera Guzmán) en el seu treball en grup per a l'intercanvi a realitzar en maig en Timisoara.

 

Images: