Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

Abusar del telèfon mòbil pot provocar trastorns de somni

Un recent estudi demostra que les persones que consulten el mòbil amb molta freqüència tenen més problemes de somni que les que ho consulten menys

12 de d’abril de 2016

Un estudi recolzat per l'Institut Nacional de Salut d'EUA (National Institutes of Health, NIH) i dut a terme per la Universitat de Medicina de Pittsburgh (Pennsylvania) ha demostrat que les persones que consulten el mòbil amb molta freqüència tenen més trastorns de somni que les que ho consulten d'una forma moderada.

L'estudi s'ha realitzat amb 1.788 adults d'entre 19 i 32 anys. Els voluntaris utilitzaven les xarxes socials una mitjana d'una hora al dia i revisaven els seus comptes una trentena de vegades per setmana: aquest ús elevat del mòbil provocava que gairebé el 30% dels participants tingués problemes amb el somni. La conclusió de l'estudi és que els que revisen amb molta freqüència el smartphone tenen tres vegades més de probabilitat de sofrir pertorbació del somni que els que solament consulten el telèfon ocasionalment.

Aquesta pertorbació del somni es deu a la llum que emeten els dispositius. Els voluntaris que es despertaven per comprovar les notificacions de la seva smartphone reben el gran impacte de la llum del dispositiu i està demostrat el perjudicial que és l'impacte de la llum per agafar el son. Un altre estudi publicat per la revista Nature deixava palesa la implicació de la llum en els trastorns del somni.

L'exposició continuada a la llum elèctrica ha desdibuixat els límits entre la nit i el dia. Fins al s. XIX el nostre cervell tenia assimilat que havia de ‘encendre's’ davant la llum i descansar en la foscor; d'aquesta forma els torns de somni anaven marcats per la llum solar i eren sempre els mateixos. Des de la difusió de l'ús de la llum elèctrica el nostre cervell ja no percep la diferència i actualment, amb l'ús continuat de la tecnologia que emet llum, el cervell ja no percep quan ha de descansar.

Aquest estudi demostra el que la llum del smartphone pot afectar-nos al somni però exactament el mateix ocorre amb la llum que emet l'ordinador o el televisor. Nombrosos estudis assenyalen la necessitat de realitzar el descans en una sala amb la mínima llum per així deixar descansar al cervell. Si percep llum no entra adequadament en les diferents fases del somni, ja que sempre es troba alerta de qualsevol moviment o soroll perquè no distingeix entre llum natural de l'elèctrica.

En conclusió, s'ha demostrat que el smartphone afecta directament als nostres hàbits de somni a través de la llum que emet, que no deixa al nostre cervell descansar correctament.