Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Gestió de Negocis Internacionals (iMBA) Logo del portal

Els cinc acords que podrien canviar el comerç mundial (Part I)

Comerç Global

Els acords de lliure comerç estan en el focus de la informació empresarial de tot el món. Alguns tractes sense precedents que afectaran al comerç mundial durant dècades esdevenidores s'estan acordant o negociant ara mateix. Defensors i crítics són els interpreten amb igual passió. En aquest article indaguem en dos dels acords més importants, que inclouen a un total de 40 països i a la major part dels majors importadors del món.

22 de de setembre de 2016

Nom: Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió.

Països/Mercatsimplicats: 29; Unió Europea (28 països) i Estats Units.

Estat: És difícil de saber a causa de la discreció que envolta a les negociacions. Però, citant a molts analistes, es podria dir que "mortinato" és la resposta correcta.

Precisament aquest secretisme podria ser el factor que acabe matant al TTIP, un acord comercial i d'inversió dissenyat per a reduir dràsticament «els drets de duana, els tràmits burocràtics i les restriccions en inversions a cada costat de l'Atlàntic». Les converses a portes tancades entre les parts no haurien sigut un problema si s'haguera anat informant del que passava, però en haver deixat a la gent, en general, als periodistes i fins i tot a polítics locals sense cap tipus d'informació, la pressió s'ha instal·lat en les autoritats nacionals i europees per a desestimar l'acord. 

Per què és un acord crucial? La Unió Europea, juntament amb Xina, ja és la major exportadora de béns i serveis en el món (açò, sense incloure el comerç intracomunitari) i tant la UE com EE.UU són també els majors importadors. A més, són els associats comercials més importants entre ells. Una simple reducció o supressió d'aranzels (TTIP contempla eliminar del 87 al 97 % d'ells) portaria sense cap dubte a un increment en negocis transatlàntics.

Però al que més afectaria el TTIP, i est és el punt on tant els crítics com els defensors no estan en absolut d'acord, són les normatives nacionals en tots els aspectes: des de la protecció de llocs de treball als serveis públics, de seguretat alimentària a les relacions i responsabilitats entre el govern i les empreses. És necessari establir un punt de convergència entre les lleis nord-americanes i europees. Però amb l'opinió pública, en la seua majoria europea, que està molt en contra de concedir concessions especials, i la creixent negatividad davant l'acord, el TTIP està més enllà del punt de no tornada amb el seu actual format. La 15º ronda de xarrades TTIP, que tindrà lloc en dues setmanes a Nova York, demostrarà si li queda una mica de vida.

 

Nom: Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica (TPP)

Països/ Mercats implicats: 12; Austràlia, Brunei, Canadà, Xile, Japó, Malàsia, Mèxic, Nova Zelanda, Perú, Singapur, Estats Units, Vietnam.

Estat: Pendent de ratificació. El (supòsit) acord final va ser signat pels dotze països el dia 6 de febrer d'enguany. Un compte arrere de dos anys va començar en aqueix mateix moment: cadascun dels països implicats ha de ratificar el text final concorde als seus respectius processos nacionals. Set mesos després, amb els comitès de revisió en procés i amb les lleis nacionals sota correcció d'inconsistències, cap parlament ha arribat a ratificar l'acord. Les primeres aprovacions s'esperen després de les eleccions de novembre.

Per què és un acord crític: En molts sentits, les mateixes motivacions que van conduir les negociacions del TTIP són les que prèviament van criar el TPP - però en la costa oposada dels Estats Units. La diferència fonamental jau que, mentre que el TTIP concerneix a dos grans blocs comercials, el TPP, a part d'Estats Units (i fins a cert punt, Japó), és una col·lecció de mercats relativament més xicotets. Així i tot, junts representen al voltant de 800 milions de persones i un 40% del comerç mundial. Pot ser que el TPP tinga un abast menor que el TTIP, però al mateix temps té un efecte més profund, especialment en aquells països en els quals els estàndards laborals o els drets de propietat intel·lectual no estiguen tan desenvolupats o protegits.

Aquest acord és extremadament important també perquè, en teoria, anivellaria la influència de Xina en els negocis del Pacífic. Xina ha signat o està negociant FTA (Acords de Lliure Comerç) amb tots els països involucrats en el TPP excepte amb Japó i amb Estats Units. Mentre que Xina troba pocs beneficis a participar en l'acord, aquest si que afectarà als seus negocis en la regió.

TEXT COMPLET DEL TPP

 

Pròximament: TISA, CETA i el Mercat Digital Europeu