Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Gestió de Negocis Internacionals (iMBA) Logo del portal

La falta de clients preocupa cada vegada més a les pimes europees

Pimes

L'última enquesta del BCE sobre l'accés a finançament de les empreses en la zona euro confirma que com atraure consumidors està preocupant a les pimes europees més que mai, mentre que la inquietud sobre la disponibilitat de finançament toca mínims de rècord.

8 de de juny de 2016

Diners barats... Però qui està comprant? Mentre que el programa de Quantitative Easing del BCE i situacions financeres més calmades pel continent estan desembossant el préstec de bancs tant centrals com a privats, no és clar que açò estiga motivant una clientela estancada. Per a les pimes, és un problema cada vegada més gran.

Segons l'última enquesta del BCE sobre "l'Accès al finançament de les empreses en la zona euro", recopilada cada sis mesos, el 27% de les pimes europees declaren que "Trobar Clients" és la seua principal preocupació ara mateix, més que el 25% de l'enquesta anterior. En particular, un terç de les pimes alemanyes i espanyoles van expressar la seua inquietud per aquest tema.

Açò contrasta notablement amb el nombre d'empreses de la zona euro amb problemes per a trobar finançament, que es troba en una espiral descendent des dels màxims de 2011. Solament el 10% dels entrevistats ho van qualificar com el seu principal problema. Açò és molt significatiu a Espanya, on la xifra s'ha reduït en dos terços en quatre anys. Preguntats sobre si era problemàtic l'accés al préstec, més pimes de l'euro ho van qualificar com "poc important". L'excepció a ambdues tendències és Grècia, on més de 3 de cada 10 pimes encara tenien el finançament com a principal problema.

Una altra tendència que descobreix l'enquesta és una falta creixent de treballadors qualificats. "La disponibilitat d'empleats qualificats o directors amb experiència" s'ha tornat significantemente problemàtic per a 17% de les pimes de la zona euro, amb empreses alemanyes i eslovaques patint en particular (26% i 28%, respectivament).

Chart

L'enquesta, conduïda entre el 10 de març i el 21 d'abril de 2016 a 10 706 pimes de la zona euro (així com 1016 entitats amb més de 250 empleats), deixa altres resultats interessants. Per la primera vegada des que s'elabora l'enquesta, més empreses van declarar un augment en els seus inventaris i capital de treball que el contrari ( 2%). Solament les signatures micro estan encara en territori negatiu. També resulta interessant que, per un segon període consecutiu, els beneficis romanen prop de zero (en altres paraules, les empreses que van declarar beneficis o pèrdues van ser virtualment les mateixes), després de diversos anys amb marges negatius de dues xifres. Una font d'optimisme, encara que augments menors aquest semestre en la facturació i nombre d'empleats haurien de ser assenyalar cautela.

Altres dades registrades pel BCE inclouen els canvis en les necessitats de finançament extern de les pimes, la taxa d'èxit en peticions de préstecs bancaris, i l'optimisme (o falta de) sobre la futura disponibilitat de fonts de finançament. L'enquesta completa, amb els resultats previs inclosos, pot ser consultada ací.

Etiquetes Business , Finance , Research
Publicat per: Anthony Nelson Hosey