University of Valencia logo Logo Master's Degree in Hispanic Studies: Applications and Research Logo del portal

Congrés Internacional l’univers de Rafael Chirbes

Entre els pròxims dies 9 i 12 de maig de 2018 se celebrarà a València i Dénia el Congrés Internacional entorn de l’univers de l’escriptor Rafael Chirbes

21 september 2017

Rafael Chirbes (Tavernes de la Valldigna, 1949 – Beniarbeig, 2015) va ser finalista del VI Premi Herralde de Novel·la l’any 1988, amb la seua novel·la Mimoun. Aquesta obra, publicada el mateix any, va ser la que va donar a Chirbes visibilitat al camp literari, a pesar que ja tenia contacte amb el periodisme i el món del llibre.

En 2018 es complirà el trenta aniversari de la publicació de l’obra Mimoun. Per això, la Fundació Rafael Chirbes convoca aquest Congrés Internacional, dirigit per Javier Lluch-Prats (Universitat de València) i es proposa entorn de l’univers de l’autor, que fou un escriptor clau en la literatura espanyola contemporània.

Chirbes va defendre la novel·la com a sismògraf del seu temps i de la sensibilitat d’una època. Fou novel·lista, assagista, periodista i viatger. Sota el signe del realisme, sempre va defendre la literatura responsable i activa. De la memòria va fer un territori en constant indagació i per això, les seues novel·les exploren el passat recent i la seua actualitat.

També observà a l’humà davant la traïció, la vida, la mort o la moral. Tot això ho va aconseguir mitjançant microhistòries, que configuren l’univers literari en el qual predominen àmbits familiars i espais domèstics, així com relacions socials i intergeneracionals que, de manera particular, ens van dur des de la Guerra Civil fins a l’Espanya del segle XXI.

L’objectiu principal d’aquest Congrés Internacional és el d’evocar l’aparició de Mimoun i analitzar les conseqüències des d’aquell 1988, amb la finalitat d’abordar el taller literari del seu autor.

 

Informació per a comunicants

Els interessats en presentar una comunicació podran enviar les propostes abans del 15 de desembre, sota les següents línies temàtiques:

  • Aspectes biogràfiques: territori Chirbes
  • L’obra narrativa i assagística
  • La Transició en l’obra de Chirbes
  • Usos públics del passat; la memòria
  • La responsabilitat social de l’escriptor contemporani
  • Chirbes i la Nova Narrativa espanyola
  • Lectures de Chirbes: univers lector
  • Intertextualidad en l’obra chirbesiana
  • Chirbes i literatura de viatges
  • Literatura i gastronomia

Les propostes s’enviaran a congresochirbes2018@gmail.com Totes han d’incloure el títol, un breu resum (màxim un full) i una nota curricular de l’autor.

L’acceptació de les comunicacions s’informarà als interessats una vegada finalitze el termini de presentació.

Tags
 

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy