Entre els pròxims dies 9 i 12 de maig de 2018 se celebrarà a València i Dénia el Congrés Internacional entorn de l’univers de l’escriptor Rafael Chirbes
21 september 2017
Rafael Chirbes (Tavernes de la Valldigna, 1949 – Beniarbeig, 2015) va ser finalista del VI Premi Herralde de Novel·la l’any 1988, amb la seua novel·la Mimoun. Aquesta obra, publicada el mateix any, va ser la que va donar a Chirbes visibilitat al camp literari, a pesar que ja tenia contacte amb el periodisme i el món del llibre.
En 2018 es complirà el trenta aniversari de la publicació de l’obra Mimoun. Per això, la Fundació Rafael Chirbes convoca aquest Congrés Internacional, dirigit per Javier Lluch-Prats (Universitat de València) i es proposa entorn de l’univers de l’autor, que fou un escriptor clau en la literatura espanyola contemporània.
Chirbes va defendre la novel·la com a sismògraf del seu temps i de la sensibilitat d’una època. Fou novel·lista, assagista, periodista i viatger. Sota el signe del realisme, sempre va defendre la literatura responsable i activa. De la memòria va fer un territori en constant indagació i per això, les seues novel·les exploren el passat recent i la seua actualitat.
També observà a l’humà davant la traïció, la vida, la mort o la moral. Tot això ho va aconseguir mitjançant microhistòries, que configuren l’univers literari en el qual predominen àmbits familiars i espais domèstics, així com relacions socials i intergeneracionals que, de manera particular, ens van dur des de la Guerra Civil fins a l’Espanya del segle XXI.
L’objectiu principal d’aquest Congrés Internacional és el d’evocar l’aparició de Mimoun i analitzar les conseqüències des d’aquell 1988, amb la finalitat d’abordar el taller literari del seu autor.
Informació per a comunicants
Els interessats en presentar una comunicació podran enviar les propostes abans del 15 de desembre, sota les següents línies temàtiques:
- Aspectes biogràfiques: territori Chirbes
- L’obra narrativa i assagística
- La Transició en l’obra de Chirbes
- Usos públics del passat; la memòria
- La responsabilitat social de l’escriptor contemporani
- Chirbes i la Nova Narrativa espanyola
- Lectures de Chirbes: univers lector
- Intertextualidad en l’obra chirbesiana
- Chirbes i literatura de viatges
- Literatura i gastronomia
Les propostes s’enviaran a congresochirbes2018@gmail.com Totes han d’incloure el títol, un breu resum (màxim un full) i una nota curricular de l’autor.
L’acceptació de les comunicacions s’informarà als interessats una vegada finalitze el termini de presentació.