Logo de la Universitat de València Logo Màster en Història de la Formació del Món Occidental Logo del portal

L'Edat Mitjana

Aquest període històric és el centre dels estudis d'aquest Màster en Història de la Formació del Món Occidental

22 de de març de 2016

 L'Edat Mitjana és el període històric de la civilització occidental comprès entre el segle V i el XV. El seu inici se situa l'any 476, l'any de la caiguda de l'Imperi romà d'Occident, i el seu final en 1492, any en el qual Colón va arribar a Amèrica. Aquesta és la divisió temporal més estesa, però també es data com a any final de l'Edat Mitjana 1453, any que va caure l'Imperi bizantí, Gutenberg va inventar la impremta i va acabar la Guerra dels Cent Anys.

Aquesta època comprèn deu segles, un enorme espai de temps, per la qual cosa al seu torn se subdivideix en Alta Edat Mitjana i Baixa Edat Mitjana. L'Alta Edat Mitjana comprèn el període del segle V al segle X, un total de cinc segles caracteritzats per la lluita per la supremacia dels tres imperis coetanis: el bizantí, l'islàmic i el carolingi. La Baixa Edat Mitjana suposa un període amb enormes repercussions i projeccions en el futur: les institucions establides en l'època i els valors socials van entrar en decadència i va començar la seua institucionalització com a mesura per a protegir-les.

La Baixa Edat Mitjana al seu torn se subdivideix en Plena Edat Mitjana, del segle XI al segle XIII, marcat per l'expansió del sistema feudal, el sorgiment de la burgesia i de noves institucions de poder i la Crisi de l'Edat Mitjana, els dos últims segles (XIV-XV) que van suposar l'ocàs d'aquesta època.

Castillo Mont Saint Michel

En el Máster en Historia de la Formación del Mundo Occidental en la Universitat de València, la Edad Media es ampliamente estudiada. El objetivo es que el alumno conozca los diferentes periodos de la cultura europea desde la caída del Imperio Romano hasta el Renacimiento. La consolidación de una cultura cristiana en los siglos IV-V, la renovación de la época carolingia, la nueva cultura universitaria o el Humanismo, todo ello conectado con la historia de la Iglesia y la aparición de nuevas corrientes espirituales. También se pone el foco en la vida cotidiana en el mundo rural y el urbano. 

En el Màster en Història de la Formació del Món Occidental en la Universitat de València, l'Edat Mitjana és àmpliament estudiada. L'objectiu és que l'alumne conega els diferents períodes de la cultura europea des de la caiguda de l'Imperi Romano fins al Renaixement. La consolidació d'una cultura cristiana en els segles IV-V, la renovació de l'època carolíngia, la nova cultura universitària o l'Humanisme, tot açò connectat amb la història de l'Església i l'aparició de nous corrents espirituals. També es posa el focus en la vida quotidiana en el món rural i l'urbà.

Assignatures com a ‘Mercat i mercats en l'Occident medieval’, ‘Minories socioculturals en la Baixa Edat Mitjana’, ‘Organització social de l'espai: la construcció del paisatge medieval’, ‘Poder i fiscalitat en l'Europa medieval’ o ‘Producció, intercanvis i fiscalitat en la Baixa Edat Mitjana’ són solament alguns dels exemples d'assignatures que s'estudien en aquest màster.

L'aproximació a la vida quotidiana, el coneixement del per què de les noves institucions i sobretot la comprensió de tots els passos donats per la societat Occidental en l'Edat Mitjana i la seua directa incidència en l'actualitat són els principals objectius d'aquests estudis.