Universitat de ValènciaMàster en Història de la Formació del Món Occidental Logo del portal

La Llotja i la Ruta de la Seda a València

València ha sigut nomenada per la UNESCO cabdal de la Ruta de la Seda 2016: repassem la importància de la Llotja de la Seda en la ciutat

20 de de maig de 2016

La Llotja de la Seda o Llotja dels Mercaders és l'edifici més representatiu del gòtic civil valencià i l'any 1996 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Va ser construïda entre 1482 i 1548: entre els anys 1483 i 1497 el seu constructor va ser Pere Compte, qui es va inspirar en la Llotja de Palma de Mallorca.

L'edifici és la constatació de la riquesa del Segle d'Or valencià (el segle XV) i mostra la revolució comercial durant la Baixa Edat Mitjana, període en el qual es va potenciar el desenvolupament social i el prestigi aconseguit per la burgesia valenciana.

 

La construcció està formada per tres cossos: primer el saló de contractació seguit de la torrassa central i, a la seua esquerra, el Consolat del Mar (si ho observem des de la plaça del Mercat). El saló Columnario o Sala de Contractació va ocupar la primera part de la construcció i és una gran sala que està dividida en tres naus longitudinals per columnes helicoïdals. La torre central consta de planta baixa i dos pisos alts, que a l'origen eren la presó dels mercaders declarats en fallida.

El Consolat del Mar completa l'edifici: Pere Compte va morir sense veure-ho conclòs ja que les obres van concloure en 1548. En la part alta de la façana que dóna a la plaça del Mercat s'observen els arcs i els quaranta medallons que representen busts d'emperadors romans i personatges il·lustres d'època renaixentista. L'aspecte més conegut de la Llotja probablement siguen les diverses gàrgoles que hi ha per tot l'edifici i que representen una fita en l'escenografia del segle XV.

Tot el conjunt està dedicat al comerç i des de l'inici de la seua construcció es va idear com un temple a l'intercanvi de productes, al nou negocie rei del segle, el mateix que havia portat la prosperitat i el desenvolupament a la ciutat de València. El llegat en la ciutat és incalculable, tant des del punt de vista del patrimoni cultural com de l'impacte al llarg de la història.

Enguany, a més de complir-se 20 anys des que La Llotja va ser declarada Patrimoni de la Humanitat, València ha sigut nomenada Ciutat de la Seda per la UNESCO. S'organitzaran nombrosos actes en commemoració de la Ruta de la Seda, tant des de la Universitat de València com des del propi Ajuntament de la ciutat.

Pots conèixer més sobre la Ruta de la Seda a València a través de les xarxes socials de la ruta i pots conèixer més de la Llotja ací, ací i ací.