Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Investigació Biomèdica Logo del portal

.
.
.

Càncer: Etiologia i prevenció

células cancer

El càncer és causat per mutacions genètiques que poden ser heretades, induïdes per factors ambientals, o resultat d'errors en la replicació de l'ADN.

Un nou estudi suggereix que dos terços del total dels casos de càncer són causats pels errors en el procés de replicació, accentuant la importància de la detecció i intervenció primerenques per reduir les morts causades pels càncers que sorgeixen d'aquests inevitables errors.

6 de d’abril de 2017

El càncer és causat per mutacions genètiques que poden ser heretades, induïdes per factors ambientals, o resultat d'errors en la replicació de l'ADN. Un nou estudi (Tomasetti, Li and Volgestein, 2017suggereix que dos terços del total dels casos de càncer són causats pels errors en el procés de replicació, accentuant la importància de la detecció i intervenció primerenques per reduir les morts causades pels càncers que sorgeixen dels errors inevitables en la replicació de l'ADN.

Està àmpliament acceptat que el càncer és el resultat de l'acumulació gradual de mutacions genètiques que successivament incrementen la proliferació cel·lular. Hi ha dos factors que han estat àmpliament estudiats referent a això:

               - Els factors ambientals.

               - Els factors hereditaris.


Aquests factors han estat validats a través de múltiples estudis i s'ha aconseguit recopilar una forta quantitat d'evidències que els confirmen, tant a través d'estudis familiars com epidemiològics.

No obstant això, en un nou estudi, s'ha hipotetizado sobre la possibilitat d'una tercera font de mutacions que podria explicar per què els càncers són molt més comuns en alguns teixits que en uns altres: Les mutacions degudes a errors aleatoris durant la replicació normal de l'ADN.

Una tercera font de mutacions podria explicar per què els càncers són molt més comuns en alguns teixits que en uns altres: Les mutacions degudes a errors aleatoris durant la replicació normal de l'ADN.''

La hipòtesi es basa en l'observació que el risc de desenvolupar càncer entre 25 teixits diferents correlaciona amb la quantitat total de divisions de cèl·lules mare en aquests mateixos teixits. Aquesta observació ha generat un intens debat científic sobre el pes relatiu de cadascun dels tres factors en el risc de desenvolupar càncer, més encara tenint en compte la diversitat de casos que podem trobar.

L'estudi ha avaluat la incidència del càncer en 69 països i  en tots els països examinats es va trobar una forta correlació estadísticament significativa entre l'el risc de càncer i el nombre de divisions de les cèl·lules mare de cada teixit.

Aquestes dades, tenint en compte les grans diferències en els factors ambientals entre els països estudiats, fa sorgir una pregunta: Quina fracció de mutacions genètiques causants de càncer provenen de cada factor? (Ambientals, Hereditaris i Errors en la replicació)

Dos terços dels casos de càncer podrien ser deguts a errors aleatoris ocorreguts durant el procés de replicació.''

Després d'una rigorosa anàlisi de les dades, i d'acord a les estimacions d'institucions com el Cancer Research UK o l'O. s. Centers for Disease Control and Prevention , l'evidència sembla indicar que al voltant de 2/3 dels casos de càncer podrien ser deguts a errors aleatoris ocorreguts en el procés de replicació normal unit a la divisió de les cèl·lules mare al llarg de la vida.

 

Etiología Cáncer

 

Aquests resultats no s'oposen a l'èmfasi actual en la prevenció del càncer per factors ambientals, ja que la importància de la prevenció basada en aquests factors és enorme. No obstant això, afegeixen un camp de recerca i prevenció que ha de prendre encara més rellevància: la detecció i intervenció primerenca. Per als càncers derivats de mutacions degudes a errors en la replicació, aquesta prevenció és l'única opció actualment.

 

Tomasetti, C., Li, L. and Vogelstein, B. (2017). Stem cell divisions, somatic mutations, cancer etiology, and cancer prevention.

Relacionades