Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Investigació en Llengües i Literatures Logo del portal

.
.

Especialització acadèmica

Els alumnes rebran formació avançada en investigació sobre les llengües clàssiques, les llengües modernes i les seues literatures.

.

Perspectiva interdisciplinària

Ofereix la possibilitat de completar els estudis en àrees del coneixement com història de la llengua, teoria literària i lingüística.

.

Eixides acadèmiques

Vinculat al Doctorat en Llengües i Literatures.

.

Marinie Ruiz Cabañas Ahedo. Màster en Investigació en Llengües i Literatura

20 de de juny de 2017

El Màster té un enfocament multidisciplinari que m'interessava molt per a escollir el meu postgrau. Normalment els estudis literaris s'han enfocat en tradicions dividides d'acord a les llengües; per exemple, literatura hispànica, literatura anglesa, etc. Això no obstant, ara s'han desenvolupat molts estudis acadèmics que vinculen diverses disciplines per a poder comprendre millor els fenòmens que s'estudien, com els estudis culturals o la literatura comparada. Jo cercava un enfocament que em permetera conéixer diverses tradicions per a estudiar la literatura des d'un punt de vista més ampli. Pense que aquesta perspectiva és vigent i pertinent respecte al que es viu avui dia en un món globalitzat.

El Màster es divideix en dues especialitzacions, una enfocada a la literatura i l'altra a la llengua. Les assignatures es divideixen en enfocaments diacrònics i sincrònics principalment, o com és molt útil per a comprendre el fenomen integralment. Durant els dos quadrimestres es cursen assignatures d'ambdues àrees però en el segon t'especialitzes en el vessant que hages escollit. En l'àrea de literatura el màster compta amb assignatures enfocades a l'anàlisi dels textos des de diverses perspectives actuals. Anàlisi del discurs, enfocaments sociològics, postcolonials, etc.

En general crec que la Universitat de València compta amb esdeveniments, conferències i seminaris cada setmana de manera que ofereix moltes eines per a mantenir-te actualitzat en la diversitat de qüestions que es duen a terme a Espanya i en altres parts del món. Pel que fa al màster en particular, em sembla que els acadèmics responsables de les assignatures són professionals actualitzats, tots desenvolupen recerques interessants que tenen repercussió en el món acadèmic per la qual cosa les seues classes resulten molt útils. A més els alumnes reben molta atenció per la seua banda pel que pots desenvolupar-te i créixer professionalment.

En el segon quadrimestre vam tenir dues assignatures de tipus taller enfocades a desenvolupar la recerca que plantegem en els nostres treballs de finalització de Màster. En elles es van abordar temes relacionats amb la forma de plantejar recerques útils per a l'acadèmia i diferents formes de desenvolupar publicacions acadèmiques d'èxit.

El meu projecte de finalització de Màster va tenir un enfocament molt actual d'analitzar literatura. Em vaig basar en aspectes relacionats amb els estudis postcolonials i temes de relacionats amb el nostre concepte actual de nació. Professionalment considere que el desenvolupament del meu treball m'ha ensenyat a aplicar correctament les teories actuals que s'utilitzen en les institucions de recerca més productives.

En l'àmbit de la literatura existeixen moltes eixides professionals depenent del que t'interesse. Per exemple, si estàs interessat en la docència, pots desenvolupar-te com a professor de secundària i batxiller. Si estàs interessat en la recerca acadèmica i el seu desenvolupament a través de la retroalimentació entre els professionals de les diverses universitats i instituts de recerca poden treballar com a acadèmic i a més fer classes en grau i postgrau. La teua recerca la pots divulgar a través de les diferents publicacions internacionals.

D'altra banda, quant a la llengua, pots desenvolupar-te com a traductor o editor de textos. També pots dur a terme anàlisi de discursos públics siguen polítics o periodístics. Una altra opció és la divulgació de temes humanístics a través de revistes culturals o en institucions públiques. Aquestes poden tenir a veure amb temes d'educació, difusió cultural, etc.

De manera general crec que aquest màster té una vigència particularment important. Els estudis literaris abordats des de l'enfocament que ací es plantegen permeten als estudiants comprendre processos i fenòmens literaris, lingüístics i socials que et creen una mentalitat crítica.

La meua experiència en el Màster ha sigut molt bona, ja que es van integrar estudiants de diverses tradicions literàries: xinesa, alemanya, anglesa, etc. la qual cosa va enriquir molt les discussions que es donaven durant les sessions de les assignatures. Els professors i els alumnes hem treballat molt bé en conjunt. D'altra banda, els directors del màster sempre van estar molt oberts a les idees que teníem i ens van proporcionar els mitjans per a dur-les a terme.