Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

Don Jorge Fernández López és psicòleg i director del Centre d'Intervenció de Baixa Exigència del Comitè Ciutadà Antisida de la Comunitat valenciana. C.I.B.E  MARÍTIM.

El centre CIBE MARITIM col·labora amb el nostre Màster des de fa anys i és una de les institucions on els nostres alumnes realitzen pràctiques externes amb satisfacció i bons resultats per a la seva formació. El centre representa una altra perspectiva en el tractament i atenció al drogodependent que descriuen en la seva pàgina web.

Sr. Jorge Fernández en aquesta ocasió va ressaltar la importància del concepte clau que treballen i que en forma de pregunta indica el títol d'aquesta conferència. S'ha passat des de la intervenció en drogodependències amb un plantejament “lliure de drogues” a la intervenció en “consumidors en actiu”, és una nova filosofia en la qual s'atén el drogodependent que continua consumint i no es planteja abandonar-ho. Aquesta forma d'atenció recull a subjectes amb gran deterioració, absents de les ajudes socials, aïllats de les seves famílies, sense llar, sense suport, desconnectats de tot i de tots. Davant aquesta situació el centre CIBE MARITIM els planteja què necessites de nosaltres? S'enfronten d'aquesta manera a “reduir el mal” provocat pel consum de drogues i la desconnexió social de molts dels seus pacients. Els centres de baixa exigència ofereixen atenció integral a les necessitats bàsiques, l'estratègia no és mantenir l'abstinència sinó minimitzar el mal a aquests individus que sofreixen una marginalitat extrema.

Cobreixen la necessitat d'aliment, higiene, descans i amb això intenten treballar la responsabilitat, orienten als usuaris a l'ús dels recursos assistencials, a la millora de la seva salut, avaluant la situació de VIH, hepatitis i altres malalties. Els objectius són a curt termini i si és necessària la formació específica per a treballar en addiccions, els professionals dels centres de baixa exigència necessiten, a més, un alt grau de formació per a aconseguir l'adherència i que acudeixin al centre, l'escolta activa per a detectar les seves necessitats, fer que es trobin bé, en definitiva, recuperar a l'individu. El treball implica la col·laboració de diferents professionals: psicòlegs, metges, infermers, treballador i educador social i diferents estaments tant socials com judicials.

Va explicar la dificultat que estan vivint en aquests moments de pandèmia. Amb el confinament el centre va haver de tancar les seves portes, però va obrir la finestra, a través de la qual van oferir medicines, menjar i suport. No existeix atenció telemàtica per a aquest col·lectiu, es van adaptar limitant el temps de cada persona i el nombre de persones, ampliant el temps d'obertura del centre d'acord amb la normativa. Malgrat les dificultats segueixen amb les portes obertes i les finestres per a dir al drogodependent en què et podem ajudar?

Llista d'enllaços:

Imatges: