Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

Don Vicent Andrés Martínez és psicòleg i director del centre Projecte Home de València.
 

És habitual la col·laboració d'aquesta organització amb el nostre Màster oferint informació i participant en la formació dels nostres estudiants mitjançant les pràctiques externes. Sr. Vicent Andrés va informar de les característiques de l'organització Fundació Arquebisbe Miguel Roca i que coneixem com a Projecte Home. Regruix que és un organisme sense ànim de lucre la ideologia del qual és aconfessional i la seva finalitat és la intervenció social en l'àrea de les addiccions. És una organització del denominat “tercer sector”, caracteritzat per oferir una resposta ràpida davant les necessitats emergents que plantegen una problemàtica social, com són els trastorns per ús de substàncies. Aquesta estructura està integrada per professionals de diferents àrees, amb formació específica en addiccions i per voluntariat. 

L'assistència i tractament que ofereixen s'ha adaptat al moment particular que estem vivint per la pandèmia que sofrim des de fa un any. En l'inici d'aquesta pandèmia es va produir el tancament del seu centre de dia i de la comunitat terapèutica, suspenent-se l'assistència en presons i els tractaments ambulatoris. Ens va explicar com va caldre gestionar als usuaris en tractament i davant la necessitat de continuar mantenint contacte amb el pacient van passar a utilitzar altres mitjans: telèfon, vídeo, correu electrònic, reunions virtuals, xarxes socials, etc. Els seus professionals van substituir l'actuació presencial per l'activitat telemàtica. Això significo un treball de connexió les 24 hores, va suposar esforç i aprenentatge que van afrontar de manera intuïtiva, amb entusiasme i incertesa. El resultat ha estat sorprenentment favorable i encara que reconeixen que el confinament sofert va ajudar molt a l'adherència a aquest canvi, són conscients que aquestes eines han de continuar utilitzant-se juntament amb la presencialitat.

Han tornat a reprendre el treball de grup, el tractament individual i familiar, però estan mantenint grups de treball i assistència on-line, per la qual cosa assenyala que aquesta experiència els ha obert la porta a “explorar les possibilitats del telemàtic en el tractament de les addiccions” faceta que estan estandarditzant per a concretar els passos i sessions a seguir en el desenvolupament de tractament no presencial.

Finalment va explicar que dins dels reptes que assumeixen a més del tractament tenen una àrea de formació dirigida tant als seus professionals com a docents i famílies amb les quals col·laboren. Igualment dins de l'àrea de prevenció que desenvolupen en l'àmbit familiar i escolar han començat a realitzar prevenció en l'àmbit laboral, espai en el qual es produeix un alt consum que sol estar silenciat o passa inadvertit.

Llista d'enllaços: