Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Videoconferència Inaugural 11ª Edició: "Processos de recuperació de pacients amb dependència d'alcohol greu: claus per al tractament" Dr. Gabriel Rubio Valladolid. 9 de Novembre de 2020.

  • 10 de novembre de 2020
Image de la noticia

El Dr. Gabriel Rubio és president de la Societat Espanyola de Psiquiatria Clínica. Catedràtic de Psiquiatria, Universitat Complutense, Madrid. Cap de Servei. Àrea de Gestió clínica en Psiquiatria i Salut mental. Hospital Universitari 12 d'Octubre. Madrid.

En la seua intervenció va explicar els resultats obtinguts en les seues últimes investigacions ressaltant també, l'aprenentatge que ha obtingut a través de la seua experiència clínica. Juntament amb el seu equip han estudiat els processos de recuperació que es produeixen en pacients amb dependència a l'alcohol. S'han interessat en els processos implicats en la recuperació i en com es desenvolupa per a així intentar potenciar-los.

Han observat que el procés és una seqüència que s'inicia amb la recuperació de la conducta, seguit per una recuperació emocional i finalitza amb la recuperació de valors. És un procés al llarg de diversos anys i va molt més allà del simple fet de deixar de beure alcohol.
Va assenyalar que és necessari modificar els hàbits que el subjecte té, és necessari ampliar el repertori de conductes que ajuden a mantenir l'abstinència. Després d'això es pot començar a treballar aspectes com la impulsivitat, ansietat o depressió, són aspectes emocionals que han de ser resolts una vegada s'ha recuperat la conducta. Finalment s'ha d'iniciar una recuperació dels valors que regeixen la vida del subjecte. Aquesta recuperació comporta aspectes espirituals, creences, plantejaments de per què es fa el que es fa? O com es viu després de deixar la beguda. És necessari reflexionar que la relació amb l'alcohol descobreix una altra realitat en la qual la vida és més complicada del que es pensava, cal acceptar una altra part del seu alcoholisme que estava negada i cal manejar la vergonya. És necessari incloure psicoteràpia d'acceptació i compromís i estratègies en teràpies de nous valors. Amb això es produeix una transformació en la qual l'individu observa que arriba a ser millor persona, és algú que no era anteriorment.

Aquest és un procés a llarg termini en el qual les associacions sense ànim de lucre són importants. Va animar a tots els alumnes al fet que s'acostaren a elles per a aprendre i treballar en està àrea de tractament perquè són una eina d'aprenentatge i tractament per a tenir molt en compte.