University of Valencia logo Logo Master's Degree in Law, Business and Justice Logo del portal

Estudiant xilé defensa reeixidament el seu TFM sobre el registre de marques a Espanya i en la CAN

Fernando Vicencio

La justificació del present treball radica en la importància de l'adhesió de Xile al Protocol de Madrid, vigent des del 4 de juliol de 2022, la qual cosa dona compte d'un tema nou, contingent i actual en l'ordenament jurídic xilé, que més enllà del debat inicial generat sobre la conveniència o inconveniència de la seua incorporació a aquest tractat internacional, ha produït a la data múltiples efectes en àmbits diversos, els abastos dels quals encara no poden dimensionar-se plenament a causa del recent d'aquest procés.

20 september 2024

Títol: Efectes del Protocol concernent a l'Arranjament de Madrid en el sistema xilé de registre i protecció de marques. Anàlisi comparativa amb el sistema de registre de marques vigent a Espanya i en la Comunitat Andina de Nacions (CAN)

Autor: Fernando Vicencio

Aquesta investigació va pretendre dilucidar dues hipòtesis fonamentals relacionades amb la matèria, la primera; consistent a constatar que el Protocol constitueix en l'actualitat un procediment unificat, expedit, eficient, i econòmicament més convenient per a la tramitació de sol·licituds de registres internacionals de marques, i que ha aconseguit consolidar-se internacionalment com el mecanisme de registre vigent més important; i la segona; consistent a demostrar que l'adhesió de Xile ha produït aquests efectes en l'activitat productiva de sol·licitants i titulars de registres internacionals de marques; així com en el desenvolupament de l'economia xilena; i en l'aspecte financer del Fisc.

El treball es va estructurar sobre la base a una introducció; tres capítols amb les seues respectives conclusions parcials; conclusions finals i; referències bibliogràfiques, normatives i jurisprudencials. Cal esmentar la inexistència de doctrina xilena que tracte específicament els efectes del Protocol de Madrid en la legislació i l'economia d'aquest país, i l'escassa presència a Xile d'autors que aborden amb la profunditat necessària aspectes rellevants i actuals del Dret de marques.

En el capítol primer; es va abordar l'evolució històrica del Dret de marques; un examen general de l'Arranjament de Madrid de 1891; i un estudi detallat del Protocol de Madrid de 1989, en particular, el relatiu a la seua vigència, elements essencials i les seues perspectives a Amèrica Llatina.

El capítol segon; va comprendre una anàlisi general dels sistemes de registre de marques espanyol i de la Comunitat Andina de Nacions; seguit d'un breu va estudiar de l'evolució de la legislació de marques espanyola, especialment de la Llei 17/2001, i de la normativa Andina, en particular de la Decisió 486/2000; per a concloure amb un examen de les principals diferències existents entre aquests sistemes de registre i el xilé.

En el capítol tercer, es va estudiar el procés d'aprovació del Protocol de Madrid, el seu Reglament i de l'Instructiu de Tramitació de Marques Internacionals pel Congrés xilé, i de depòsit de l'instrument d'adhesió davant l’OMPI; l'evolució de la seua legislació de marques, especialment, de la Llei 19.039; per a determinar finalment els efectes del Protocol i la seua repercussió en els àmbits assenyalats precedentment.

Finalment, es van consignar entre les conclusions finals més importants del present treballe les següents:

  1. El Protocol de Madrid no sols va vindre a esmenar els inconvenients que presentava l'Arranjament, sinó que a més ha aconseguit establir un procediment de registre internacional de marques àgil, modern, eficient, més econòmic, i centralitzat en l'Oficina Internacional de l’OMPI.
  2. Ha aconseguit consolidar-se com el sistema internacional de registre de marques més important, comptant actualment amb 115 Estats i organitzacions intergovernamentals adherits, la qual cosa dona compte de la seua plena vigència en el context global. A més, juntament amb l'Arranjament de Madrid, conforma el Sistema de Madrid que comprén a 131 països.
  3. L'adhesió de Xile al Protocol ha significat que sol·licitants i titulars de registres internacionals de marques puguen accedir per conducte de l’INAPI, a un mecanisme de tramitació centralitzat administrat per l’OMPI, pel qual poden encausar totes les seues sol·licituds de registre per mitjà d'un procediment únic a càrrec de la seua Oficina Internacional.
  4. A més, contribuirà a augmentar la competitivitat de les empreses xilenes; les exportacions associades a les marques xilenes el registre de les quals se sol·licite a l'empara del Protocol; generarà un entorn més propici per a l'atracció d'inversions extragueres cap a Xile, perquè addiciona majors certeses a aquest procés; i incrementarà els ingressos per a les arques fiscals de l'Estat xilé.
Tags