Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Nutrició Personalitzada i Comunitària Logo del portal

Introducció

L'especialització en Nutrició suposa una opció d'enorme interès i aplicació immediata, considerant les clares implicacions que té en l'exercici de la professió en l'àmbit de la salut amb especial orientació a individus i col·lectius específics: neonatal, infantil, envelliment, esportiva, embaràs, envelliment i patologies nutricionals, entre altres, que assumiran o ja estan assumint en el sistema sanitari diversos professionals; incloent-hi dietistes nutricionistes, farmacèutics i metges, entre altres. En el Llibre blanc de les professions sanitàries a Catalunya s'assenyala que és previsible que es produïsca un increment de la necessitat d'assessorament dietètic i nutricional en l'àmbit de l'atenció primària (AP), tant en centres hospitalaris com en centres sociosanitaris; i aquesta predicció és aplicable a totes les regions espanyoles, inclosa la Comunitat Valenciana. L'Ordre 66/2004, per la qual s'estableixen les Directrius per a l'elaboració del pla integral de l'obesitat, la nutrició i l'activitat física (BOE 22-1-2004), i en la qual es preveu la intervenció dels departaments de sanitat de les comunitats autònomes, provocarà en el seu desplegament futur la necessitat de disposar de la figura del dietista-nutricionista i d'altres professionals sanitaris. En l'àmbit hospitalari, l'Organització Mundial de la Salut va establir en la seua 10a Assemblea Mundial de la Salut de 1974, i posteriorment va reafirmar el 1982, que tots els hospitals regionals (600-850 llits) i mitjans (70-150 llits) haurien de disposar de la presència de dietistes i que aquests haurien d'estar en una proporció aproximada d'un dietista-nutricionista per cada 50 pacients. Paral•lelament, la tendència internacional en l'organització de la nutrició clínica se centra en els equips multidisciplinaris, integrats per metges, farmacèutics i professionals d'infermeria i dietètica, amb resultats clínics i econòmics positius. Si hi sumem l'augment d'incorporar aquests professionals a l'àmbit esportiu, de la cooperació al desenvolupament, de la salut pública i comunitària i dels centres sociosanitaris i geriàtrics, ens permet albirar la necessitat d'una formació més especialitzada que puga impartir-se a través del màster que es presenta, que és el primer a Espanya que intenta abastar totes les possibilitats professionals d'aquest col•lectiu en l'àmbit de la seua aplicabilitat tant a nivell personalitzat com comunitari. El màster presentat té dos avantatges formatius. D'una banda, la nostra universitat lidera a Espanya la formació assistencial amb pràctiques amb pacients a través de la Clínica Nutricional de la Fundació Lluís Alcanyís-Universitat de València, que és la primera d'aquestes característiques a escala nacional. I d'altra banda, liderem, a Espanya, la formació educativa basada a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) aplicades a la nutrició, la dietètica i la dietoteràpia mitjançant els materials docents realitzats a través de la Convocatòria d'Innovació Educativa de la UV.