Amazon, Facebook, Twitter, Google, Apple… pot semblar que tot el que aquests gegants de la tecnologia mòbil trauen al mercat aconseguisca l'èxit immediat entre els usuaris, però la veritat és que no és així. Les grans companyies també compten amb fracassos en el seu historial: aplicacions mòbils que per competència, per nàixer abans o després de temps, o, simplement, per falta de desenvolupament, no van aconseguir la confiança i el suport dels usuaris.
1. Facebook Stories
Les stories s'han convertit en la principal arma utilitzada per Instagram per a per arribar a ser la xarxa social que més ha crescut en l'últim any. La companyia, propietat de Facebook, ha aconseguit ja els 700 milions d'usuaris actius en el món. Els vídeos de format breu que desapareixen a les 24 hores de ser publicats (idea popularitzada per Snapchat) s'han convertit en el principal atractiu de la xarxa social.
Espanya és un dels països que més stories fa en el món, un 150% més que la mitjana global.
L'equip de Mark Zuckerberg va pensar que el més adequat era seguir explotant el format i estendre les stories a Facebook i Whatsapp, però la veritat és que la idea no ha quallat en cap de les dues plataformes: en Facebook el ritme de publicació de stories és molt baix i, en Whatsapp, l'última actualització va acabar eliminant la possibilitat de crear stories.
2. Google Wave
La companyia de Montain View ha tractat en diverses ocasions de crear una xarxa social capaç de fer front a Facebook, Google Wave va ser el primer d'aquells intents. Es tractava d'una aplicació web basada en la unió dels serveis d'e-mail, missatgeria instantània, wiki i xarxes socials centrada en l'aspecte col·laboratiu. La plataforma comptava amb un analitzador ortogràfic/gramàtic, traducció automàtica entre 40 llengües, i moltes altres extensions. El 22 de novembre del 2011, Google va anunciar que els waves existents serien únicament de lectura a partir de gener del 2012 i per a abril del mateix any van ser esborrats definitivament. Urs Hölze, vicepresident de Google, va redactar un article anunciant el tancament de la plataforma en el qual va assegurar que “l'usuari no estava preparat” per a utilitzar Wave.
Google Wave comptava amb un analitzador ortogràfic/gramàtic, traducció automàtica entre 40 llengües.
3. Google Allo
Després del fracàs de Google Wave o Hangouts, el setembre passat va arribar a la tenda d'Android l'aplicació de Google coneguda com ’Allo’. L'app de missatgeria instantània comptava amb un assistent que permetia realitzar una gran varietat d'accions solament amb comandos de veu. Aquesta idea, prometedora al principi, va aconseguir enganxar als usuaris que, progressivament, van deixar d'utilitzar-la fins a fer que Allo ja no figure ni entre les 500 apps més descarregades en els mòbils Android.
4. Vine
En aquesta llista tampoc podia faltar una ensopegada de Twitter. La xarxa social dels 140 caràcters, que també va desenvolupar Periscope, va idear una aplicació que permetia als seus usuaris pujar a la xarxa vídeos d'uns pocs segons que es reproduïen en bucle. Vine va nàixer en 2012, va tenir una espentada i va captar al públic adolescent, gràcies, en part, a influencers com Jorge Cremades, que van saber traure partit a les possibilitats que oferia l'aplicació. Finalment, en 2016 va desaparèixer. El motiu?: Instagram. Des que Instagram va implementar la possibilitat de pujar vídeos Vine es va desinflar.
5. Clip Layer
El projecte de Microsoft Garage va nàixer amb la idea de permetre als usuaris seleccionar i copiar qualsevol text que aparega en la pantalla dels dispositius Android. L'aplicació compta amb un maneig senzill i un desenvolupament impecable, no obstant açò no ha aconseguit captar l'atenció del públic, que ha preferit seguir utilitzant alternatives com CamScanner. I si a açò li sumem que Clip Layer ha patit una falta de suport per part de Microsoft a nivell de promoció, ens trobem amb una aplicació que ha passat sense pena ni glòria pels dispositius mòbils.