Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Camaleó de Parson – Setembre

  • 1 de setembre de 2022

Aquesta espècie de camaleó va ser inicialment descrita com Camaleonis rariss en 1768 per James Parsons. No obstant això, no va ser fins a 1824, més de cinquanta anys després, quan el biòleg francés George Cuvier li va atorgar el nom de Calumma parsonii actual en honor al seu primer descriptor, James Parsons.

Camaleó de Parson – Setembre
Fotografia d'un Camaleó de Parson (Calumma parsonii) pertanyent a la col·lecció "Pare Ignacio Salas S.J.".

Com la resta de camaleons, pertany a la família Chamaeleonidae. Dins d'aquesta família de rèptils, el gènere Calumma és un conjunt d'espècies endèmiques de l'illa de Madagascar. Entre aquestes espècies, Calumma parsonii és una de les espècies de major grandària amb alguns mascles que arriben a aconseguir els 80 centímetres de longitud. Aquesta dada crida l'atenció si es té en compte que en el gènere Calumma també es troba el més xicotet dels camaleons “vertaders”, l'espècie Calumma nasuta, que a penes aconsegueix els 10 centímetres de longitud.

Calumma parsonii o Camaleó de Parson es caracteritza pel gran casquet ossi que presenta a la regió cefàlica i rostral. Dins d'aquesta espècie trobem, a més, dues subespècies que podem distingir fàcilment observant la seua anatomia. La primera, Calumma parsonii parsonii, és major tant en grandària com en població. La segona, Calumma parsonii cristifer, es diferencia per posseir una menor grandària, cresta dorsal i, el més cridaner de tot, per tindre les parpelles de color ataronjat.

Finalment, quant a l'estat d'aquesta espècie, les seues principals amenaces han sigut la destrucció dels boscos tropicals que habita i la seua exportació i maneja com a mascota exòtica. Afortunadament, s'han pres diferents mesures legals per a posar fre a aquestes amenaces, sobretot la relacionada amb el mascotismo. Així i tot, actualment està qualificada com a espècie “Quasi Amenaçada” per la UICN i, per tant, hem de continuar tenint especial cuidat si volem continuar gaudint d'una espècie com Calumma parsonii en el futur.