Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

Toves calcàries de canyes (Arundo sp.) - Juliol

  • 4 de juliol de 2025

La tova calcària, travertí o pedra tosca és un tipus de roca calcària sedimentària d'origen químic caracteritzada per contindre una gran quantitat de porus, buits i tubs cilíndrics la formació dels quals té lloc per la precipitació de carbonats continguts en aigües dolces sobre els mateixos vegetals vius.

Figura: toba calcària de canyes formada per motles externs de crosta de carbonat càlcic (imatge esquerra) i recreació de la posició i formació de les crostes calcàries al voltant de les canyes actuals Arundo sp.(imatge dreta).

 

Generalment les toves o travertins es formen en cossos d'aigües actius com per exemple en salts d'aigua, fonts naturals alimentades per brolladors i fins i tot en riberes de rius. En la formació de la tova es produeix en reaccions químiques segons les quals l'aigua de pluja que es filtra en el sòl es carrega amb CO₂ i ions Ca2+ (Calci), a continuació, en eixir l'aigua a la superfície perd el CO₂ i és llavors que precipita el carbonat càlcic com a mineral calcita (CaCO3) formant crostes al voltant de les restes vegetals que creixen en aquests ambients. La fórmula que té lloc en la formació de les *tobas calcàries és:

Ca(HCO3)2 (bicarbonat dissolt en aigua) > CaCO(precipitació del carbonat de calci) + CO+ H2O

La calcita crea una crosta al voltant de fulles, branques, arrels i fins i tot invertebrats i posteriorment aquesta matèria orgànica es desintegra i desapareix conservant-se el motle extern calcari amb la cavitat interior buida on estava la resta vegetal.

Com a exemplar del mes presentem una tova calcària molt cridanera formada exclusivament per canyes (Arundo sp). Es conserven els rizomes i els 30 cm basals de la tija amb una grossària del encostramiento calcari molt notable de fins a 1 cm. Aquestes toves es van formar recentment des dels últims milers d'anys fins a l'actualitat en un llogaret abandonat del municipi de Requena. Ricardo les va localitzar i les va donar al museu l'any 2012.